La comarca de la Selva compta amb una gastronomia molt variada i per a tots els gustos i amb una diversitat de productes locals fruit d’un territori de contrastos emmarcat entre mar i muntanya. Són productes únics, plens de tradició i autenticitat, de mar, de plana i de muntanya; de la llotja, de l’horta, de l’arbre, del bosc, de la granja i de l’obrador. A més dels productes de la terra, també es realitzen fires i esdeveniments gastronòmics on es poden degustar cada un d’aquests productes singulars i genuïns de la comarca o d’algun dels seus municipis.
Els 8 productes singulars són:
–Avellana de Brunyola: Fruita seca de gran qualitat, majoritàriament de la varietat Negreta, que concentra gran part de la seva plantació a la localitat de Brunyola. S’acostumen a consumir crues, torrades, fregides o salades, o com a ingredient en picades, salses, postres, etc. L’esdeveniment anual més representatiu és la Fira de l’Avellana, que es celebra a Brunyola durant el primer cap de setmana d’octubre.
–Cerveses artesanes: A la comarca s’elaboren algunes marques de cervesa artesanal i també es realitzen algunes fires i festivals al voltant d’aquest producte, que actuen com a reclam d’un gran sector d’amants de la cervesa artesana; no us perdeu les fires de la cervesa artesana de Vidreres i de Lloret de Mar!
–Dolços de la Selva: La comarca compta amb un important nombre de pastisseries i forns que elaboren els seus propis dolços. Aquesta tradició és força recent, però tot i així ja són moltes les localitats que compten amb una recepta pròpia, que generalment són galetes elaborades amb fruits secs. Si unim sobre un mapa el conjunt de pastisseries de la Selva, ens trobarem amb una ruta ben definida en què el visitant es pot aturar a moltes poblacions de la comarca per degustar i adquirir les diferents especialitats dolces que s’hi elaboren. Descobriu la ruta més dolça de la Selva!
–Gamba vermella de Blanes: Localitzada als canons de la Mediterrània occidental i pescada mitjançant el mètode d’arrossegament. És un producte molt preuat a la comarca, i al Port de Blanes s’hi dediquen de forma exclusiva un total de 7 embarcacions. Durant tot el mes de maig l’ajuntament de Blanes organitza les jornades gastronòmiques de la Gamba amb el suport de la Confraria de Pescadors.
–Làctics de la plana de la Selva: La plana de la Selva és, actualment, una de les principals àrees de producció lletera de Catalunya. Disposa de granges de vaques on s’elaboren productes làctics, llet pasteuritzada, formatges, mató, iogurts de varis gustos, com també una varietat de gelats. Un bon exemple a la comarca és la Granja Mas Bes, ubicada a Salitja i que realitza visites guiades a la seva explotació destinades a ensenyar les seves instal·lacions i el procés de la llet, així com també conèixer l’origen dels productes.
–Ratafies de la Selva: L’elaboració de la ratafia és una de les tradicions més genuïnes de la comarca de la Selva. Durant generacions les receptes de cada família han passat de pares a fills fins arribar als nostres dies. S’hi elaboren desenes de ratafies de forma casolana per bé que la major part no es comercialitzen. Cal destacar que les primeres receptes de ratafia de Catalunya, data des de l’any 1842 i van trobar-se a l’arxiu històric de Francesc Rosquellas, de Santa Coloma de Farners. La fira de la Ratafia de Santa Coloma de Farners posa en valor aquest producte i organitza el concurs de ratafies casolanes i diverses activitats: tallers, mercat de productes artesans, degustacions, xerrades, etc. entorn aquesta beguda.
–Salsafí de la Selva: El Salsafí és conegut i apreciat en la tradició culinària de la comarca des d’antic, usat com a ingredient d’acompanyament de diversos guisats. Tradicionalment es considerava un aliment de luxe que només es consumia durant esdeveniments importants, especialment festes majors. Actualment el seu conreu ha disminuït i només se’n troben petites plantacions a alguns pobles com Vidreres, Sant Feliu de Buixalleu o Lloret de Mar. Tanmateix s’ha iniciat un esforç per recuperar-lo i ja són 11 els restaurants adherits a l’Associació d’Hostaleria de la Selva que l’ofereixen en els seus plats.
– La carn de porc: La qualitat de la carn ha estat un element diferenciador i la majoria provenen de bestiar propi o que adquireixen a ramaders del mateix municipi, de manera que la seva procedència és totalment coneguda i, per tant, sinònim d’un producte de qualitat i que ha seguit un procés totalment natural. D’entre tots aquests productes i especialitats destaca, per sobre de tot, la botifarra, considerada com a plat més que com a embotit. Podeu trobar diversos esdeveniments entorn aquest producte com és el FIPORC de Riudellots de la Selva o la Festa de la Matança del porc a la Cellera de Ter. També durant tot l’any podeu adquirir les varietats de botifarra més representatives de cada municipi tot seguint la Ruta de la Botifarra de la Selva.