La Selva, territori de botifarres

A les xarcuteries i els mercats dels municipis selvatans teniu l’oportunitat de trobar embotits de primera qualitat i molt variats, incloent-hi botifarres que us sorprendran.

A la comarca de la Selva ha estat sempre un territori lligat a la gastronomia i al bon menjar. De generació
en generació, receptes centenàries arrelades a la cuina tradicional catalana s’han anat transmetent fins a convertir-se en tresors per als nostres paladars.

Per sobre de tot, la gran qualitat de la carn ha estat un element diferenciador de la gastronomia  selvatana, amb moltes carnisseries que gaudeixen de prestigi més enllà de l’àmbit estrictament
local. I d’entre tots els productes i les especialitats xarcuteres destaca la botifarra. Lligada en forma d’anell o bé amb les diverses varietats de paltrucs, els nostres carnissers han anat forjant un patrimoni gastronòmic que els selvatans conserven amb orgull i us conviden a conèixer i assaborir!

La botifarra es pot fregir, amb poc oli, o coure a la planxa o en una paella, al caliu, a la brasa, guisada al forn, rostida a la cassola, es pot afegir sencera o a trossos en escudelles i plats de llegums o verdures, es pot desfer per farcir calamars o verdures, per condimentar els macarrons, etc. Com es pot veure, és un producte molt versàtil i es pot consumir fresca o cuita de moltes maneres diferents. I el millor de tot
és que n’hi ha tantes varietats que segur que trobareu botifarres per a tots els gustos. Aquí us en detallem les varietats més destacades de les xarcuteries de la Selva.

– Botifarra blanca: Aquesta botifarra està elaborada a base de carn magra de qualitat i amb menys quantitat de cansalada grassa. Destaca perquè, a diferència de la negra, s’elabora sense sang.

– Botifarra negre i catalana: La botifarra negra està bullida amb retalls grassos i sang de porc que li
donen el color i amanida amb sal i pebre. La catalana, en canvi, destaca pel color rosat, i s’elabora, sobretot, amb carn d’espatlla de porc, amb poc greix, especiada i cuita.

– Botifarra de bolets: Aquesta varietat està elaborada amb els bolets més típics de cada contrada. Només es fa a la tardor, aprofitant la gran varietat de bolets que creixen als boscos de la comarca durant aquests mesos, i és un tipus de botifarra molt preuat.

– Botifarra dolça: Originària de les comarques gironines, la seva gran característica és que gairebé té tanta quantitat de sucre com de carn, i és una de les més típiques en els àpats d’hivern, ja que és una botifarra bastant calòrica.

– Botifarra d’ou i de perol: La botifarra de perol està feta a partir de carn magra, sobretot a base de
ventresca, que es pica i s’amaneix amb espècies. La botifarra d’ou, per la seva banda, està lligada a la festivitat del Dijous Llarder i es fa amb una barreja de carn i ou.

 

 

Actualment, a tots els pobles de la comarca podem trobar comerços i restaurants, alguns d’històrics i d’altres més moderns, que representen una bona oportunitat per conèixer aquest ric patrimoni gastronòmic i redescobrir la Selva com un territori que aposta per l’excel·lència alimentària.

Tasteu-les a la Selva!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *