Patrimoni arquitectònic
La varietat territorial de la comarca de La Selva i la seva estratègia logística en altres èpoques anteriors fa que sigui molt rica en varietat patrimonial arquitectònica. Això ens permet conèixer molt bé la història de la nostra regió.
Vols conèixer millor La Selva? Et presentem 5 rutes per visitar la nostra comarca:
1. Els Orígens
Els primers indicis de vida a les terres selvatanes es remuntent a més de 3,5 milions d’anys, molt abans que arribessin els humans a Caldes de Malavella. Allà hi trobem el jaciment paleontològic del Camp dels Ninots, on s’han trobat restes d’animals i plantes en molt bon estat de conservació.
No obstant això, ens hem d’esperar fins al final de la prehistòria, entre el neolític i l’edat del bronze, per trobar les primeres grans construccions humanes, els monuments megalítics, concentrats quasi tots a la part muntanyosa de Tossa de Mar.
Durant el segle VI aC pren forma la cultura ibèrica. Els ibers vivien en assentaments fortificats, com Montbarbat (Lloret de Mar – Maçanet de la Selva), Montsoriu (Arbúcies – Sant Feliu de Buixalleu), Argimon (Riudarenes) o el Turó de Buixalleu (Sant Feliu de Buixalleu).
L’any 218 aC els romans desembarquen a Empúries i comença el procés de romanització, que s’estengué fins a finals del segle I aC. Algunes ciutats importants d’aquella època són: Aquae Calidae (Caldes de Malavella) i Blandae (Blanes), així com nombroses vil·les, unes grans explotacions agrícoles i ramaderes, entre les quals hem de destacar els Ametllers (Tossa de Mar).
Revisa tota la ruta fent clic aquí.
2. Els Castells
La Selva és terra de castells. Podem trobar els castells dels segles IX i X, que tenien origen bèl·lic per protegir-se de la conquesta del territori musulmà, i els del segle XI que són els típics castells feudals on pràcticament s’administrava el territori, es cobraven els impostos i s’impartia la «justícia».
El més destacable dels castells selvatans és la seva varietat tipològica: des d’un dels castells més grans de Catalunya, com Montsoriu, fins a una fortificació tan modesta com ben conservada com Farners. Des de la fortalesa moderna d’Hostalric, preparada per resistir setges amb artilleria, fins als ferrenys castells – residència de Brunyola o Vilobí. En alguns s’hi viu o són equipaments públics; d’altres, com Torcafelló, Sant Iscle o Sant Joan de Lloret els ha rescatat l’arqueologia i els ha posat en valor. No ens podem oblidar d’una vila emmurallada i preservada com Tossa de Mar.
Revisa tota la ruta fent clic aquí
3. El Romànic
Situada a la Catalunya Vella, La Selva va viure de ple el desenvolupament del romànic entre els segles X-XIII, i per això per tota la geografia de la comarca podrem descobrir diferents construccions d’aquest estil artístic i arquitectònic, tan característic del nostre país.
Podrem visitar cinc monestirs: Santa Maria (Amer), la Mare de Déu del Coll (Susqueda/Osor), Sant Pere Cercada (Santa Coloma de Farners), Sant Salvador (Breda) i Santa Maria de Valldemaria (Maçanet de la selva).
Petites ermites a la zona muntanyosa del Montseny i les Guilleries i unes quantes esglésies i capelles com la Capella de Santa Margarida (Vilobí d’Onyar), Església de Sant Julià del Llor, Església de Sant Feliu de Buixalleu, Església de Sant Pere Desplà (Arbúcies) entre d’altres.
Revisa tota la ruta fent clic aquí
4. El Modernisme
Normalment s’associa el moviment modernisme a grans obres com la Sagrada Família o la Pedrera a Barcelona. Aquest moviment artístic i cultural es va desenvolupar a Europa a finals del segle XIX i principis del XX.
A Catalunya el modernisme va tenir personalitat pròpia, lligada a l’esclat del catalanisme cultural i polític i al moment àlgid de la burgesia. Va conviure amb moviments que reivindicaven les glòries medievals (neoromànic, neogòtic) fins que va ser substituït pel noucentisme, que postulava un cert retorn al classicisme.
A La Selva, podem trobar magnífics conjunts patrimonials conservats com Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners, Anglès o Lloret de Mar.
Revisa tota la ruta fent clic aquí
5. La Ruta del Patrimoni Pesquer
Al sud de la Costa Brava, s’hi troben Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, tres poblacions que ens mostren el seu patrimoni material i immaterial vinculat al mar i als pescadors: ermites, barris pescadors, reconeixements a les dones del món mariner, les llotges, la gastronomia, la llengua, etc.
-
Blanes:
Hi trobem tres ermites: la de Sant Francesc, la de la Mare de Déu de l’Esperança i la de la Mare de Déu del Vilar, també hi tenim el Port i la Llotja així com el Es Portal, l’espai tradicional de la venda del peix, que avui es troba a la Plaça dels Dies Feiners. Finalment trobem el Barri del S’Auguer i Sa Palomera que marca on comença la Costa Brava.
Més informació aquí
- Lloret de Mar:
No et perdis l’ermita de Santa Cristina, el Port cala Canyelles, Sa Caleta (zona de varada de barques de pesca a la platja). També podem visitar Es Tint, un antic espai on es tenyien les xarxes de pesca, el Museu del Mar i la Dona Marinera, una escultura dedicada a les dones de pescadors i mariners.
Més informació aquí
-
Tossa de Mar:
Si vols veure la part més pesquera de la població no et pots perdre anar a veure el Far, visitar la Capella dels Socors, Es Racó, on hi ha la zona de varada de barques de pesca a la platja i Ses Peixateries on es venia el peix fins els anys 90. Tampoc podem deixar de banda La Remenadora, una escultura dedicada a les dones que reparaven les xarxes.
Més informació aquí
No dubtis més i vine a descobrir La Selva i la història a través del seu patrimoni arquitectònic.