La ratafia és una beguda tradicional catalana amb una història rica i una varietat de secrets que molts desconeixen. Aquest licor ha evolucionat fins a convertir-se en una part essencial de la cultura gastronòmica catalana i, sobretot, selvatana.
Una recepta amb mil versions
La recepta de la ratafia varia segons la regió i les preferències personals. Es diu que hi ha tantes versions com et permetin combinar les més de 100 herbes, flors i plantes que s’utilitzen per fer-la. Però totes elles tenen la peculiaritat que acostumen a incloure herbes aromàtiques com ara l’espígol, el romaní, la menta, la camamilla o l’orenga. Aquestes herbes més comunes no només aporten sabor, sinó també afavoreixen la digestió fins a la millora del son.
Dades interessants
Una curiositat fascinant és que la ratafia sovint es prepara durant el solstici d’estiu, aprofitant les herbes que estan en el seu punt màxim de potència. La seva elaboració és tota una tradició a la comarca de la Selva. Famílies i amics es reuneixen per recollir els ingredients necessaris i elaborar-la conjuntament. Fins i tot, algunes famílies guarden la seva pròpia recepta com un tresor generacional, afegint-hi ingredients únics que donen un toc personal. I tu, n’has fet mai? Quins són els teus ingredients preferits, aquells que no poden faltar mai?
Utilitats. Més enllà del tast degustatiu
Encara que és popular com a licor digestiu, la ratafia també s’utilitza en la cuina per marinar fruites, aromatitzar postres o fins i tot en cocktails creatius. Així, aquesta beguda artesana continua encantant els paladars i enriquint les tradicions catalanes en cada glop.
El Jardí de la Ratafia
Sabies que a la capital de la Selva hi ha un jardí botànic on només hi ha herbes i flors que s’utilitzen per elaborar ratafia?
Doncs sí, es tracta del Jardí de la Ratafia, un espai ubicat al centre de Santa Coloma de Farners , a tocar de la plaça Farners. Aquest espai va ser creat per commemorar i posar de valor el món de la ratafia. En aquest espai s’hi poden trobar plantades bona part de les herbes i plantes que s’utilitzen per a preparar aquesta beguda tradicional i de gran tradició al municipi i a la comarca.
Activitats i actes relacionats amb la ratafia
Però aquest lloc també és especial per altres motius. I és que també forma part de la ruta l’Univers de la Ratafia, que fa un recorregut pels espais que formen part de la història de la Festa de la Ratafia que se sol celebrar el primer cap de setmana de novembre a Santa Coloma de Farners, o del Mercat de les Herbes que se celebra a primers de maig al mateix municipi.
Segueix l’agenda d’activitats relacionades amb la ratafia, aquí.