La pandèmia del coronavirus ha replantejat la nostra mobilitat. Des de fa gairebé un any les mesures sanitàries ens obliguen a quedar-nos dins els límits del nostre municipi, però no per això aquest fet ha de suposar perdre les ganes de conèixer i descobrir el nostre territori.
Si ets de la Selva, no pots perdre l’oportunitat de redescobrir el teu municipi!
Tots els pobles tenen curiositats, punts icònics o elements renovats que mereixen ser coneguts i admirats pels seus veïns.
Practica el confinament turístic que t’ofereix la Selva!
Atractius turístics municipals, tresors per descobrir!
Amer
Coneixes el Puig d’Alia d’Amer?
Al seu cim hi ha un antic poblat ibèric on encara es conserven algunes construccions, estructures i tombes de l’època, compta amb un altar a la punta de la penya amb llegendes de bruixes i encanteris. A més, des del seu cim pots admirar una àmplia i privilegiada vista de la vall.
Si ets d’Amer no t’ho pots perdre!
Anglès
Seguint la ruta de les Mines de Sant Pere d’Anglès es poden observar les ruïnes del que van ser els magatzems i les cases dels miners i dels dirigents de l’empresa que explotava les mines. Durant uns anys, el propietari del mener era la Santa Seu, per aquesta raó va agafar el nom de les mines del Sant Pare.
Estan situades prop del Rissec, a tocar l’antic camí ral que d’Anglès anava a Santa Coloma de Farners. Descobreix-les tot passejant!
Arbúcies
A la població d’Arbúcies hi ha la Farga del Roquer, el Centre d’Interpretació de la Riera del poble. Al seu interior hi ha elements de gran importància que expliquen els usos de l’aigua al llarg de la història a la Vall d’Arbúcies.
Aquesta antiga farga d’aram, edificada entre els anys 1846 i 1848, va estar en funcionament fins a l’any 1873. Més endavant, s’hi instal·laren altres indústries que aprofitaren l’aigua. Actualment, encara s’hi conserva la turbina de l’any 1934 en ple funcionament, gràcies al subministrament d’aigua de la bassa, que impulsa l’antic sistema d’embarrats.
T’animes a visitar-la?
Blanes
Blanes té una història estretament lligada amb la tradició pesquera i el barri de s’Auguer n’és un exemple.
S’Auguer era un antic barri de pescadors, amb indústria i drassanes, i amb el pas dels anys també s’hi van instal·lar forns de ceràmica i terrissa per a l’exportació.
Camina pel Passeig de la Marina i imagina com devia ser la vida a fa uns anys. A part, amb aquesta passejada podràs tenir una visió privilegiada del mar mediterrani banyant els peus de Sa Palomera fins a arribar a la població.
Breda
El Centre Cultural Els Forns de Breda és un antic obrador de terrissa del segle XIX. Al seu interior hi ha dos forns moruns, que eren els que es feien servir per seguir el mètode tradicional de la cocció de la terrissa. Però també s’hi troba una exposició permanent dedicada a la terrissa bredenca i dues sales dedicades a exposicions temporals, a més de ser el punt d’informació turística del poble.
Si vols aprendre la història de la ceràmica i la terrissa del municipi, has de visitar el centre Els Forns.
Brunyola
A Sant Martí Sapresa, prop d’una zona pròxima a Mas Parés hi ha una font estacional de la riera de Sant Martí. Al costat de la font també hi podem trobar una resclosa i, més avall, seguint el curs de la riera, encara s’hi poden observar les restes d’un antic molí.
Si tens la sort de viure al nucli municipal de Brunyola i Sant Martí Sapresa, calça’t unes botes i vés a descobrir aquest broll d’aigua i els seus elements.
Caldes de Malavella
A Caldes de Malavella hi ha una font modernista que mereix ser coneguda, es tracta de la Font de la Vaca. La font s’aixeca com un templet de planta hexagonal amb un reduït terrat a la part superior i un cupulí de ceràmica vidriada de color vermellós a la part central.
Aquesta font es troba al parc de la Granja, un indret on s’havia de construir una zona de lleure que, finalment, no va prosperar però al seu lloc hi queden altres elements que cal destacar: el parc en si, la font de la vaca i les torres noucentistes.
Es diu “de la vaca” per una rajola encastada a la mateixa font.
La coneixes?
La Cellera de Ter
Al municipi de la Cellera de Ter hi ha el jaciment de la Font del Bassi. Aquesta descoberta es va fer als anys setanta i està catalogat per l’Associació Arqueològica de Girona.
El jaciment consta de material lític divers tallat sobre rierenc, entre els quals destaca un magnífic exemple de bifaç. Es creu que cronològicament aquest tallat pertany al paleolític mitjà.
Visitar-la és l’excusa per fer una llarga passejada en un espai privilegiat i ideal per gaudir de l’entorn.
Es troba a 45 minuts del nucli del poble, al límit entre Osor i Susqueda.
Fogars de la Selva
Fes camí pels camins del municipi fins a arribar a l’església de Ramió.
Una construcció d’estil romànic modificat, i conservada en bon estat, que està dedicada a Sant Andreu. Aquesta edificació religiosa està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Sabies que els primers escrits relatius a l’església de Ramió trobats daten de l’any 1246? Doncs sí, apareix dins el Sancti Andree de Rimay, en la Butlla del Papa Inocenti IV.
Visita-la tot caminant.
Hostalric
La ruta del Parc de les Rieres d’Hostalric és un itinerari circular que transcorre per les hortes del poble, les ribes de la Tordera i de la riera d’Arbúcies i el nucli històric de la vila.
L’itinerari és assequible per a tothom i combina els elements del patrimoni fluvial i agrícola amb els de caràcter històric com el Molí, la Farga, la fortalesa d’Hostalric, la porta de Barcelona o les torres i muralles de la vila. Una part del recorregut ressegueix el riu Tordera, fet pel qual ens permet gaudir de la vegetació de ribera.
Si vius a Hostalric i vols una alternativa natural i esportiva, no dubtis en fer-la!
Lloret de Mar
Es Tint és l’actual seu de la Confraria de Pescadors de Lloret de Mar. Situada al centre del municipi, conserva el seu estat original com a espai on els pescadors acudien a tenyir les seves xarxes de pesca.
Val la pena visitar-lo i saber que existeix perquè és un dels últims espais que queden a la Costa Brava per conèixer com es tenyien antigament les xarxes de pesca.
A més de l’espai original, inclou una part museïtzada amb fotografies antigues i records de famílies dedicades a la pesca durant l’últim segle.
Massanes
L’ermita de Sant Roc està situada dalt d’un turó, poc abans de l’entrada de Massanes. La seva construcció va ser autoritzada pel bisbat de Girona l’any 1569.
Durant el segle XVII en tenia cura un ermità però durant la Guerra del Francès va ser molt malmesa, per això va necessitar una reconstrucció poc després. Encara que durant la Guerra Civil es va tornar a danyar i, un cop més, els massanencs la van restaurar.
És una església senzilla, d’una sola nau capçada amb un absis semicircular de la mateixa amplada, però molt especial i bonica de ser admirada.
S’hi pot accedir amb facilitat des de la carretera.
Maçanet de la Selva
Al veïnat de la Marata hi ha el Pont Vell o el Pont del Dimoni de Maçanet de la Selva.
Aquest pont va ser construït al segle XVIII per travessar la séquia que es va fer per dessecar l’estany i sempre ha estat molt transitat, ja que era pas obligat per anar al Molí de la Rupit i també per comunicar Maçanet amb els nuclis de l’Esparra i Riudarenes.
A uns cent metres séquia avall encara es poden veure les restes dels pilars de l’antic pont, el primitiu, ara cobert per plantes i bardisses.
Segons referències històriques, és possible que hi passés la Via Romana que, procedent de Tarragona, venia d’Hostalric i vorejava l’estany en direcció a Roma.
Osor
Al centre d’Osor, just al costat de l’església parroquial, hi ha el Castell-Torre dels Recs.
És un edifici gòtic, construït el s. XV, de planta quadrada on destaca la silueta de les finestres i la porta. La Torre dels Recs ha estat inaugurada fa poc després de les obres de restauració que han durat 4 anys i ara, més que mai, val la pena visitar-la.
Aquesta Torre també se la coneix com a la Torre de la Presó per haver estat utilitzada com a tal al s. XIX.
El 2016 la Generalitat de Catalunya la va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional i la va incloure a l’Inventari d’edificis de Patrimoni Arquitectònic del país.
Riells i Viabrea
La Creu Monumental de Riells i Viabrea, situada davant l’església de Sant Martí de Riells, és un monument inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d’una creu de pedra d’estil neoromànic aguantada per una columna llisa sobre un pedestal i amb un capitell a la part alta que aguanta una creu. La creu té un gravat il·lustratiu on es representa a Jesús crucificat. Aquesta figura està situada sota un arc amb la Mare de Déu i Sant Joan als costats.
El capitell està decorat amb unes fulles que envolten els quatre costats on, a cadascun d’ells, hi ha un escut. Cal destacar que l’escut de la part central és el de Catalunya.
Riudarenes
Vols descobrir un element arquitectònic d’interès a Riudarenes? Proposem que visitis el Santuari de Montcorb.
Aquest santuari es troba en un turonet de 181 metres d’alçada, situat entre les valls de l’Esparra i del Vilarràs, als vessants de la serra de Montcorb, molt a prop de la masia del mateix nom. L’edifici primitiu del santuari data del 1125 i ha estat reedificat unes quantes vegades, l’última el 1900.
La capella és d’una sola nau de planta rectangular i absis semicircular, campanar d’espadanya i porxo davanter.
Riudellots de la Selva
Passeja per Riudellots de la Selva i descobreix un altre punt de vista del municipi!
Al terme municipal pots veure diverses masies tradicionals, com Ca l’Arbosser o Mas Ciurana, del segle XVI; Torre Ponça, una gran masia fortificada amb torre de defensa, també del XVI; Cal Ros, del XVII, o Can Calderó Nou, una gran casa senyorial del XIX.
A més, també pots aprofitar per seguir el pas del riu Onyar seguint de les ribes.
Sant Feliu de Buixalleu
L’ermita de Sant Romà de Sant Feliu de Buixalleu és una capella antiga, enrunada, documentada des de l’any 1511 però el seu origen és probablement molt anterior. La capella nova va ser alçada al segle XX.
Aquesta nova edificació consta d’una nau rectangular amb portal de llinda recta, precedit d’un ampli porxo de pedra, i capçada amb un absis poligonal.
Visita-la, la seva construcció i el seu entorn, t’encantaran!
Sant Hilari Sacalm
El Despatx de l’aigua és un edifici noucentista que va ser projectat per Josep Maria Pericas i es va construir l’any 1923.
Antigament era un punt de trobada imprescindible per als estiuejants, ja que anaven allà a fer vida social tot prenent les aigües provinents de la Font Picant. A part de l’aigua de la Font Picant també hi havia aigua natural. Es diu que molta gent l’anava a buscar allà perquè era més bona, però en realitat era la mateixa que arribava a totes les cases del poble.
El coneixies?
Sant Julià de Llor i Bonmatí
Coneixes la capella de la Immaculada Concepció?
Aquesta capella es troba adossada al mas Bonmatí. Construïda a l´any 1886 més tard es va ampliar la nau i cap al 1900 es construí el campanar. Un cop remodelada, es va beneir el 1902. Aquesta era una edificació tan consagrada que durant la festa de la Puríssima, la gent de la colònia construïa fanalets de paper i els col·locaven a les finestres de les cases.
El 1970, durant la construcció de la parròquia Santa Maria de Bonmatí, la capella Bonmatí va ser provisionalment l’església parroquial.
Santa Coloma de Farners
Tot passejant pel nucli de Santa Coloma de Farners pots trobar el Jardí de la Ratafia.
Aquest és un espai enjardinat a tocar de la plaça Farners que va ser creat per recordar el món de la ratafia. En aquest espai es poden trobar plantades bona part de les herbes i plantes que s’utilitzen per a preparar aquesta beguda tradicional i de gran tradició al municipi i a la comarca.
Aquest indret també forma part de la ruta l’Univers de la Ratafia, que fa un recorregut pels espais que formen part de la història de la Festa de la Ratafia del poble.
Visita’l i anota tot el que necessitaràs per elaborar la teva pròpia ratafia!
Sils
L’església de Santa Eulàlia de Vallcanera, a Sils, és una església amb elements barrocs i neoclàssics, inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
La capella originària va ser consagrada i reconstruïda en època romànica, tot i que ara se’n conserven els absis, ocults per l’edifici de la Rectoria. El 1245 va passar a ser propietat del priorat de Sant Pere Cercada. L’edifici actual, amb un notable campanar vuitavat, data del segle XVIII. A la façana hi ha un rellotge de sol amb la data de 1850.
Si no la coneixes, creiem que l’has de visitar!
Susqueda
Aquest petit municipi disseminat té una orografia especial. Dins la seva gran extensió de terreny els seus veïns poden gaudir del Santuari del Far.
Aquest edifici es troba ubicat al marge d’una cinglera a 1.123 mentre d’altitud, en una situació estratègica i visible des de molts indrets. Al seu cim es poden apreciar unes vistes impressionats del territori. Així que si els susquedencs volen gaudir d’unes extraordinàries vistes a l’embassament, les Guilleries i Collsacabra, han de pujar-hi.
Tossa de Mar
El parc de Sa Riera és un espai verd públic, d’unes 5 hectàrees, planer i situat al voltant de la Riera de Tossa, a uns 500 metres del nucli urbà de la població.
Si et ve de gust passejar per un entorn natural, aquest és el lloc ideal. Al parc trobem diversos ambients que configuren un entorn variat de gran valor natural i paisatgístic.
Trobem vegetació típica del bosc mediterrani, vegetació de ribera amb arbres de fulla caduca i amb la riera com a eix vertebrador. Fins i tot hi ha una petita bassa artificial amb plantes i animals propis dels aiguamolls.
A més, el parc compte amb diferents equipaments i serveis.
Si ets de Tossa de Mar, no pots deixar passar l’oportunitat d’anar-hi!
Vidreres
El búnquer de Can Batllosera, situat als afores de Vidreres, va ser construït durant la Guerra Civil Espanyola.
És una construcció de formigó amb dues entrades, la major part està soterrada. Un cop dins el refugi es baixa una rampa que condueix a l’estança principal situada a uns quatre metres sota el nivell de la superfície i té una capacitat per cent persones.
A més, en el bosc d’en Puig, proper al búnquer, es troben unes trinxeres també relacionades amb el camp d’aviació. El conjunt són les restes més importants que es conserven a la comarca de la Selva de la Guerra Civil.
El coneixes? Et convidem a endinsar-te dins la història del país i del municipi visitant-lo!
Vilobí d’Onyar
La Resclosa d’en Borra és un antic embassament destinat a emmagatzemar aigua per a reg. El trobarem al nord-oest del municipi, accedint-hi per un petit tram de la carretera que connecta Sant Dalmai i Brunyola fins a trobar el riu Onyar. Un cop arribats a aquest punt, hem de seguir el camí que s’endinsa per la llera del riu fins a arribar a la resclosa.
El passeig fins a la resclosa és molt recomanable, en el darrer tram de l’itinerari trobem una vegetació poc habitual de la terra baixa mediterrània.
Visquis on visquis, no perdis l’oportunitat de conèixer i redescobrir aquestes localitzacions. Totes elles formen part de la història dels municipis selvatans i la comarca.
Així que et proposem que visitis tots els punts que les restriccions et permetin i anota tots els espais que visitaràs un cop la mobilitat es torni a normalitzar.