La Selva, boscos i llegendes

Hi havia una vegada a La Selva

A La Selva hi ha 2 parcs naturals i 11 espais d’interès natural (PEIN). Els boscos sempre han estat l’entorn ideal per desenvolupar-hi històries fantàstiques i llegendes, són foscos, hi ha sorolls dels animals, del vent que frega els arbres, l’aigua que corre pels rius, rieres, corriols, gorgs, fonts… L’ambient perfecte per crear històries, que a més s’han anat perpetuant al llarg del temps. 

Tant les Guilleries com el Montseny són dos Parcs Naturals on hi ha molta aigua i per tant hi ha molta fauna i flora. No és d’estranyar que moltes de les llegendes es refereixin a bruixeria, fades, follets… o que es faci referència a animals o l’element de l’aigua hi sigui present.

Descobrir els nostres boscos a través de les llegendes farà que sigui més divertit i aprendràs molt més de la història dels selvatans. 

El Bandoler Serrallonga, Història o llegenda?

Segur que has sentit a parlar de les històries del bandoler més famós de les Guilleries, de fet, hi ha una ruta que està dedicada al 100 % a ell, el GR 178. 

La ruta d’en Serrallonga és un sender de Gran Recorregut (56 km) que enllaça els principals pobles del massís de les Guilleries. La ruta permet conèixer de prop els llocs més destacables per on va actuar en Joan Sala, el mític bandoler de les Guilleries, també conegut com en Serrallonga. L’itinerari també té un gran interès naturalístic, ja que discorre per l’espai protegit del massís de les Guilleries, amb importants boscos d’alzinars i suredes, castanyers, fagedes, etc. 

A més, de tant en tant s’organitzen sortides i excursions dirigides per explicar la ruta i les històries que l’envolten.

Sant Miquel de les Formigues o de Solterra

Sant Miquel de Solterra o de les Formigues és el cim més alt de les Guilleries. Antigament hi havia un petit castell de guàrdia que va ser enderrocat pels terratrèmols del segle XV. Al segle passat hi havia una església de la qual encara resta un tros de paret. 

La llegenda explica que antigament les formigues es van fer mestresses de la muntanya, que hi tenien els seus nius soterranis i s’hi acumulaven sense saber el perquè. Els petits animals corrien per tot arreu, tant per dins com per fora de l’ermita i d’aquí que sovint s’enfilessin a l’altar que presidia la capella, on hi havia una imatge de l’Àngel Sant. Resulta, però que una formiga va gosar enfilar-se per la cama del sant i fer-li una pessigada i d’aquesta, com si fos humana en va sortir una gota de sang. El sant, molt molest i enfadat va parlar per a condemnar totes les formigues del territori per aquella irreverència i va dir que moririen totes les formigues del territori i totes les que posteriorment hi accedissin pels segles dels segles. 

D’aquí ve que l’ermita prengués el nom popular de Sant Miquel de les Formigues i no s’ha perdut mai més.

La Taula dels Tres Bisbes

El coll de Sant Marçal és un punt de pas cap a les parts més altes del Montseny com Matagalls i les Agudes i és també una cruïlla de territoris. Explica la llegenda que l’ermita que encara presideix aquest punt des de fa més de mil anys, fou testimoni de les disputes entre les diòcesis de Girona, Vic i Barcelona. 

Els tres bisbes enfrontats van posar pau a una d’aquestes disputes sobre els límits dels seus territoris, segellant-la amb un glop d’un licor desconegut, posant així nom a la beguda, ratafia, que en llatí significa ‘pacte tancat’ (rat – fiat

Per això, al peu de la creu de Sant Marçal hi ha l’anomenada Taula dels Tres Bisbes, una gran llosa i tres seients de pedra que van ser testimoni de la treva entre tres bisbes en disputa. Eren els temps en què comtes, nobles i bisbes administraven la pau i la terra. Sembla ser que feia temps que els límits territorials tenien enfrontats els bisbes de Barcelona, Vic i Girona, perquè cadascú volia una part del bonic paratge de Sant Marçal dins la seva diòcesi. 

 

Estàs interessat en descobrir aquests boscos, rutes i muntanyes? Trobaràs més informació de les nostres rutes al web… descobreix La Selva més enllà de la seva natura!

Tresors de La Selva

Descobreix la gastronomia del territori

La Selva és una comarca rica en aigua i la seva zona geogràfica fa que sigui ideal per tenir conreus, explotació d’animals, zona pesquera, etc., per la qual cosa, la matèria primera que trobem a la zona és de molt bona qualitat i d’aquí els bons restaurants que també s’hi poden trobar.

Els productes gastronòmics:

La Selva destaca per 8 productes gastronòmics importants:

  • Salsafí, és un tubercle molt conegut i apreciat a la tradició culinària de la comarca, sobretot utilitzat com a ingredient per acompanyar diferents guisats.
  • Avellana, és una fruita seca de gran qualitat, majoritàriament de la varietat Negreta, que concentra gran part de la seva plantació a la localitat de Brunyola.
  • Làctics, a La Selva disposem de granges de vaques on s’elaboren tot tipus de productes làctics, com la llet pasteuritzada, formatges, mató, iogurts de diversos gustos, gelats i molt més!
  • Gamba vermella, escamarlà i peix blau, són productes molt preuats a la comarca, i al Port de Blanes s’hi dediquen de forma exclusiva.
  • Carn de porc, la qualitat de la carn ha estat un element diferenciador d’aquesta gastronomia selvatana, amb moltes carnisseries que gaudeixen d’un prestigi més enllà de l’àmbit estrictament local.
  • Dolços, la comarca compta amb un important nombre de pastisseries i forns que elaboren els seus propis dolços. Aquesta tradició és força recent, però tot i així ja són moltes les localitats que compten amb una recepta pròpia, que generalment són galetes elaborades amb fruits secs.
  • Ratafia, la ratafia és una beguda alcohòlica que s’obté a partir de la maceració, a sol i serena durant 40 dies, de diferents ingredients en aiguardent.
  • Cervesa artesanal, a la comarca s’elaboren algunes marques de cervesa artesanal i també es realitzen algunes fires i festivals al voltant d’aquest producte, que actuen com a reclam d’un gran sector d’amants de la cervesa artesana.

Per a més informació fes clic aquí

 

 

Les fires gastronòmiques:

Durant l’any pots gaudir de diferents fires gastronòmiques on podràs degustar els diferents productes que us hem comentat anteriorment, a continuació us anomenem algunes:

Pots visitar les fires relacionades amb la carn de porc com la Fira de la matança del Porc de La Cellera de Ter, FIPORC de Riudellots o la Fira del Senglar d’Osor

Saltem a fires relacionades amb productes més de costa com són la campanya gastronòmica de «la Cuina del Bacallà» a Tossa de Mar, Jornades Gastronòmiques de la Gamba a Blanes, Jornades Gastronòmiques del Peix Blau a Blanes.

Trobem d’altres jornades gastronòmiques, com són la de l’Arròs o la Cuina de l’art de Lloret, la Cim-i-tomba de Tossa de Mar, Sopar Gastronòmic de la Cuina de Sils o El Ranxo de Vidreres. 

També trobem la Fira del Pa amb tomàquet o de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, la Fira de la Tardor d’Arbúcies, la Fira de les Guilleries de Sant Hilari Sacalm, la Fira de l’Avellana a Brunyola, les fires de la Cervesa Artesana com la de Vidreres, Lloret de Mar o La Cellera de Ter.

 

No te’n perdis cap. Clica aquí i descobreix totes les fires disponibles.

 

 

Vine a tastar els millors productes de La Selva!

 

Descobreix la Selva a través de rutes amb història

Patrimoni arquitectònic

La varietat territorial de la comarca de La Selva i la seva estratègia logística en altres èpoques anteriors fa que sigui molt rica en varietat patrimonial arquitectònica. Això ens permet conèixer molt bé la història de la nostra regió.

Vols conèixer millor La Selva? Et presentem 5 rutes per visitar la nostra comarca:

1. Els Orígens  

Els primers indicis de vida a les terres selvatanes es remuntent a més de 3,5 milions d’anys, molt abans que arribessin els humans a Caldes de Malavella. Allà hi trobem el jaciment paleontològic del Camp dels Ninots, on s’han trobat restes d’animals i plantes en molt bon estat de conservació.

No obstant això, ens hem d’esperar fins al final de la prehistòria, entre el neolític i l’edat del bronze, per trobar les primeres grans construccions humanes, els monuments megalítics, concentrats quasi tots a la part muntanyosa de Tossa de Mar.

Durant el segle VI aC pren forma la cultura ibèrica. Els ibers vivien en assentaments fortificats, com Montbarbat (Lloret de Mar – Maçanet de la Selva), Montsoriu (Arbúcies – Sant Feliu de Buixalleu), Argimon (Riudarenes) o el Turó de Buixalleu (Sant Feliu de Buixalleu).

L’any 218 aC els romans desembarquen a Empúries i comença el procés de romanització, que s’estengué fins a finals del segle I aC. Algunes ciutats importants d’aquella època són: Aquae Calidae (Caldes de Malavella) i Blandae (Blanes), així com nombroses vil·les, unes grans explotacions agrícoles i ramaderes, entre les quals hem de destacar els Ametllers (Tossa de Mar).

Revisa tota la ruta fent clic aquí.

 

2. Els Castells

La Selva és terra de castells. Podem trobar els castells dels segles IX i X, que tenien origen bèl·lic per protegir-se de la conquesta del territori musulmà, i els del segle XI que són els típics castells feudals on pràcticament s’administrava el territori, es cobraven els impostos i s’impartia la «justícia»

El més destacable dels castells selvatans és la seva varietat tipològica: des d’un dels castells més grans de Catalunya, com Montsoriu, fins a una fortificació tan modesta com ben conservada com Farners. Des de la fortalesa moderna d’Hostalric, preparada per resistir setges amb artilleria, fins als ferrenys castells – residència de Brunyola o Vilobí. En alguns s’hi viu o són equipaments públics; d’altres, com Torcafelló, Sant Iscle o Sant Joan de Lloret els ha rescatat l’arqueologia i els ha posat en valor. No ens podem oblidar d’una vila emmurallada i preservada com Tossa de Mar.

Revisa tota la ruta fent clic aquí

 

3. El Romànic

Situada a la Catalunya Vella, La Selva va viure de ple el desenvolupament del romànic entre els segles X-XIII, i per això per tota la geografia de la comarca podrem descobrir diferents construccions d’aquest estil artístic i arquitectònic, tan característic del nostre país.

Podrem visitar cinc monestirs: Santa Maria (Amer), la Mare de Déu del Coll (Susqueda/Osor), Sant Pere Cercada (Santa Coloma de Farners), Sant Salvador (Breda) i Santa Maria de Valldemaria (Maçanet de la selva).

Petites ermites a la zona muntanyosa del Montseny i les Guilleries i unes quantes esglésies i capelles com la Capella de Santa Margarida (Vilobí d’Onyar), Església de Sant Julià del Llor, Església de Sant Feliu de Buixalleu, Església de Sant Pere Desplà (Arbúcies) entre d’altres.

Revisa tota la ruta fent clic aquí

4. El Modernisme

Normalment s’associa el moviment modernisme a grans obres com la Sagrada Família o la Pedrera a Barcelona. Aquest moviment artístic i cultural es va desenvolupar a Europa a finals del segle XIX i principis del XX.

A Catalunya el modernisme va tenir personalitat pròpia, lligada a l’esclat del catalanisme cultural i polític i al moment àlgid de la burgesia. Va conviure amb moviments que reivindicaven les glòries medievals (neoromànic, neogòtic) fins que va ser substituït pel noucentisme, que postulava un cert retorn al classicisme.

A La Selva, podem trobar magnífics conjunts patrimonials conservats com Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners, Anglès o Lloret de Mar.

Revisa tota la ruta fent clic aquí

 

5. La Ruta del Patrimoni Pesquer

Al sud de la Costa Brava, s’hi troben Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, tres poblacions que ens mostren el seu patrimoni material i immaterial vinculat al mar i als pescadors: ermites, barris pescadors, reconeixements a les dones del món mariner, les llotges, la gastronomia, la llengua, etc.

 

  • Blanes

Hi trobem tres ermites: la de Sant Francesc, la de la Mare de Déu de l’Esperança i la de la Mare de Déu del Vilar, també hi tenim el Port i la Llotja així com el Es Portal, l’espai tradicional de la venda del peix, que avui es troba a la Plaça dels Dies Feiners. Finalment trobem el Barri del S’Auguer i Sa Palomera que marca on comença la Costa Brava. 

Més informació aquí

 

  • Lloret de Mar

No et perdis l’ermita de Santa Cristina, el Port cala Canyelles, Sa Caleta (zona de varada de barques de pesca a la platja). També podem visitar Es Tint, un antic espai on es tenyien les xarxes de pesca, el Museu del Mar i la Dona Marinera, una escultura dedicada a les dones de pescadors i mariners.

Més informació aquí

 

  • Tossa de Mar

Si vols veure la part més pesquera de la població no et pots perdre anar a veure el Far, visitar la Capella dels Socors, Es Racó, on hi ha la zona de varada de barques de pesca a la platja i Ses Peixateries on es venia el peix fins els anys 90. Tampoc podem deixar de banda La Remenadora, una escultura dedicada a les dones que reparaven les xarxes.

Més informació aquí

 

 

No dubtis més i vine a descobrir La Selva i la història a través del seu patrimoni arquitectònic.

 

 

La Selva Comarca de l’aigua

Aigua i banys

La Selva és una comarca amb una gran varietat de paisatges (en només mitja hora pots anar de la muntanya a la costa), però amb un element que es manté invariable a tot arreu: l’aigua. Rius i rieres, gorgues, brolladors d’aigua mineral, aigües termals o la Costa Brava configuren el paisatge al llarg de tot el territori. Per això, és ben lògic que la Selva sigui coneguda amb l’apel·latiu de la comarca de l’aigua.

Ara que ja estem en ple estiu, et proposem algunes de les millors rutes de l’aigua perquè puguis fer aquests dies.

 

Plans en família

La Selva és plena de propostes en família. Si ets aficionat a la natura, la ruta del delta del Tordera o la volta a l’estany de Sils són dues opcions ideals per fer caminant o en bicicleta tranquil·lament i observar la fauna autòctona. Altres rutes fàcils de fer amb mainada són la ruta de l’aigua de Santa Coloma de Farners que ressegueix la riera i passa pel costat de la font de Sant Salvador o anar a veure el Salt de la Dona d’Aigua als boscos del Montseny. 

 

Propostes en parella

Un pla que mai falla és la visita a les aigües termals. La comarca de la Selva és una de les zones amb una concentració d’aigües termals més gran de Catalunya: Caldes de Malavella, Sant Hilari Sacalm o Santa Coloma de Farners són pobles on podràs trobar centres termals on anar a curar cos i ment i passar uns dies de desconnexió amb la parella. 

Un cop relaxats, la visita  del recinte emmurallat de Tossa i el seu nucli antic és una elecció immillorable: val molt la pena passejar entre muralles i veure les magnífiques vistes des de dalt el far o prendre un refresc a qualsevol de les terrasses que hi ha a la població.

 

Per a esportistes

Si t’agrada l’esport a l’aire lliure, la Selva té rutes i zones on gaudiràs de valent. Començant per l’interior, el camí ral que va de Sant Benet al Far, és una ruta de trekking que voreja el pantà de Susqueda. Les vistes d’aquesta caminada d’unes 5 hores són excel·lents d’inici a fi: des del cim de Sant Benet i dalt del Far disposaràs d’una panoràmica excel·lent de les Guilleries i el pantà. 

Arran de mar, el sender mediterrani al seu pas per la Selva recorre gairebé 30 quilòmetres per la comarca des del massís de cadiretes fins al riu Tordera. Aquesta ruta forma part del Sender de Gran Recorregut que discorre per tot el litoral català. La major part del recorregut que travessa la Selva transcorre per camins de ronda i els seus llocs emblemàtics. 

 

Cales i platges

La Selva Marítima és plena de platges i cales per a tots els gustos. Si seguim la ruta del sender mediterrani hi passem per totes. Una d’elles és la Cala de Sant Francesc, una petita platja molt acollidora situada a Blanes. Rodejada de pins, les seves aigües són cristal·lines i disposa de dutxes, serveis, etc. 

Anant cap al nord, trobem Cala Banys, situada a mig camí de la platja gran de Lloret i la de Fenals. Aquesta cala és accessible seguint el camí que rodeja el monument a la dona marinera o baixant des del castell de Sant Joan de Lloret. És una petita cala rocosa ideal per pescar o fer snorkel. També hi trobaràs un exclusiu bar de còctels.

La Cala Futadera, envoltada de penya-segats i pins, té un aspecte salvatge. Al seu paisatge feréstec, s’hi suma el fet que no disposa de cap tipus de servei i que acostuma a estar poc concorreguda pequè s’hi ha d’arribar caminant. Una cala ideal per fugir de les aglomeracions.

 

T’has quedat amb ganes de més? Pots consultar aquestes i moltes més rutes al nostre lloc web.

Tant si vols visitar la Costa com l’interior, relaxar-te o descobrir nous paratges, la comarca de la Selva satisfarà els teus gustos. T’hi esperem!

Ruta pel modernisme selvatà

Al llarg dels 995km2 de territori selvatà hi ha grans elements culturals i patrimonials reconeguts que responen a diversos moviments artístics, un d’ells, el modernisme.

Aquestes construccions modernistes responen a l’arribada de l’època daurada d’estiueig per part de la burgesia industrial i també de l’auge industrial. Població benestant es va instal·lar a diversos punts de la comarca i hi van construir conjunts patrimonials molt ben conservats arreu del territori.

El repartiment d’aquests elements fa possible la ruta pel modernisme selvatà. Un recorregut per tota la comarca que et permetrà conèixer el conjunt de patrimoni que mereix ser conegut i reivindicat.

 

Què és el modernisme?

Sovint sentim a parlar de modernisme i l’associem a grans construccions com la Pedrera, el Parc Güell o la Sagrada Família. Però aquest corrent arquitectònica va molt més enllà.

El modernisme és un moviment cultural i artístic que es desenvolupa a Europa a finals del segle XIX i principis del XX, que adequa les tipologies arquitectòniques i els elements decoratius a noves tècniques, nous materials i noves sensibilitats. També és conegut com a l’Art Nouveau o Modern Style i té diverses manifestacions arreu del continent europeu.

Malgrat la seva aplicació en diverses àrees, a Catalunya va tenir incidència en l’arquitectura i les arts decoratives. Com és el cas dels exemples que trobem a la Selva.

 

Com és el modernisme selvatà?

A la Selva aquest corrent artístic es manifesta en l’ús de la línia sinuosa i de l’asimetria, però també en els ornaments inspirats en les estructures naturals i biològiques. I, principalment, el trobem en construccions, cases, edificis i recintes.

També és important destacar que a Catalunya el modernisme va esdevenir un estil constructiu propi lligat amb l’esclat del catalanisme cultural i, com dèiem, creixent de la mà del moment àlgid de la burgesia catalana, que va escollir la Selva com a destí de primeres i segones residències.

 

Vols conèixer el modernisme selvatà?

Prepara calçat còmode i la bateria del teu mòbil, perquè a continuació et llistem les diferents rutes modernistes de la comarca.

Preparat? T’apropem tot un món cultural i turístic per explorar!

Sils i Vidreres

Un exemple d’elements de patrimoni arquitectònic modernista o d’estils coetanis escampats en altres indrets de la comarca és aquest. A més, per la seva proximitat, agrupem els edificis que mereixen ser coneguts en una sola ruta entre Sils i Vidreres. T’ajudem a situar-ho al mapa.

A Sils tenim tan sols un element modernista localitzat a l’església parroquial de Santa Maria de Sils. On el coronament de la torre del campanar va ser pensat segons un projecte modernista de Rafael Masó i Valentí. Els elements que es troben són una decoració floral entorn del rellotge, una cúpula amb ceràmica vidrada i un elaborat coronament de ferro forjat.

En canvi, a Vidreres veiem que les construccions responen a l’auge de la indústria surera que va tenir lloc a la segona meitat del segle XIX. L’antic Ajuntament, de l’any 1894, el Casino la Unió, antiga seu de la indústria surera o l’antic escorxador, amb elements geomètrics, en són un exemple.

 

Tossa de Mar

Tossa de Mar se la coneix com a vila marinera, amb una important muralla, bressol d’artistes i la localització d’algunes de les pel·lícules clàssiques de Hollywood, però, Tossa de Mar, també va ser l’epicentre d’una colònia d’artistes internacionals de primer ordre als anys 30 del segle XX.

Aquest moviment va deixar nombroses construccions modernistes arreu del poble i prop del passeig marítim. Les més destacables són Casa Sans Moré, Ca les Germanes Ferrer, Casa Camil Torrelles, que reflecteixen el nivell benestant de les famílies que s’hi van traslladar o, fins i tot, el Museu Municipal. Edificacions que són presents i ben visibles si passeges pels seus carrers.

 

Santa Coloma de Farners

A l’època modernista, la capital de pla comarca es va transformar en el centre administratiu i econòmic de la zona. Aquest fet va afavorir que a Santa Coloma de Farners es visqués un important desenvolupament urbà que va deixar un important conjunt patrimonial arquitectònic amb finestres, galeries, capitells, porxos, mosaics, portalades o decoracions modernistes i renaixentistes.

De tots ells, els més destacables són Casa Bofill, Casa Tomàs Barrera, Cal Fabricant, Casa Aragó, Can Muixac, Can Geronès, Can Deprat, el Cercle, Can xifra, la Casa de la Paraula o el Balneari Termes Orion. Apunta’t a una de les visites guiades culturals per aprendre’n més!

 

Sant Hilari Sacalm

Sant Hilari Sacalm va esdevenir un dels principals punts d’estiueig de famílies benestants a la segona meitat del segle XIX. Això va ser possible gràcies a la seva ubicació, en plenes Guilleries i regat per una multitud de fonts. Les famílies fugien de les zones de calor i es refugiaven en indrets més frescos com aquest.

Aquestes famílies es van fer construir habitatges de segona residència amb arcs, balconades, elements decoratius especials, pilastres, golfes, motllures i balcons d’estil noucentista i modernista. Pots visitar aquest llegat admirant la Casa de la Vila, el Museu de les Guilleries, la Taverna de l’Aigua, Can Borràs o Can Miret. Però també es poden apreciar decoracions modernistes fent el Passeig de la Font Vella o anant fins a la Font Picant.

A més, t’apuntem que cada cap de setmana s’organitzen visites guiades  per conèixer aquest patrimoni.

 

Lloret de Mar

Lloret de Mar viu un gran canvi a la segona meitat del segle XIX amb la tornada dels indians que s’havien enriquit a Amèrica i dels primers estiuejants. El patrimoni que uns i altres van deixar a la vila és excepcional i conèixer en profunditat tot el llegat modernista lloretenc mereix dedicar-hi un parell de dies de visita.

Per una banda, cal destacar la casa Museu del Mar – Can Garriga. Una mansió de tres plantes amb influències cubanes, va ser la casa familiar de l’indià Enric Garriga, que ara allotja l’equipament cultural. Però també cal destacar Casa de la Vila i el Liceu, edificis neoclàssics; el Cinema Modern o Can Comadran, amb elements modernistes importants. Sant Pere del Bosc, una antiga ermita, l’església i la rectoria de Sant Romà, on es conserva la capella del santíssim i tot l’edifici de la rectoria, també mereixen una visita.

El cementiri municipal també és conegut com el cementiri modernista de Lloret de Mar i forma part de la Ruta Europea de Cementiris. Inaugurat el 1901 es poden visitar monuments funeraris de primer ordre. A més, si ho vols, pots gaudir de visites guiades on coneixeràs els seus secrets.

Però no pots marxar de Lloret de Mar sense visitar els Jardins de Santa Clotilde. Són tot un exemple d’un espai natural propi del renaixement italià. Amb una gran riquesa natural, també podràs admirar la seva gran riquesa natural on es troben elements artístics i arquitectònics de gran qualitat.

 

Caldes de Malavella

Si Caldes de Malavella té més de dos mil anys d’història és gràcies als seus brolladors d’aigua termal. Aquest fet va propiciar que moltes famílies benestants s’instalessin al municipi construint cases i segones residències modernistes. Pots veure un exemple d’aquestes edificacions passejant pels carrers del municipi o a l’avinguda Dr. Furest, a la Rambla Recolons, al Passeig de la Granja o anant a visitar cases concretes com Casa Pla i Daniel, Casa Quintana, casa Rosa o Villa Rosario. Una altra opció és apuntar-te a una de les visites guiades que ofereix el municipi.

També cal fer un esment especial al Parc de la Font de la Vaca, amb decoracions ceràmiques i coronada amb una cúpula. Ideal per a passejar-hi durant els dies calorosos d’estiu.

Tot aquest conjunt arquitectònic modernista representa el més important de la comarca de la Selva. I, com a mostra, també n’és l’edificació del Balneari Vichy Catalán o el Balneari Prats. Tots dos amb elements d’inspiració clàssica i modernista i banyats per aigües medicinals que conviden al bany i a la desconnexió.

 

Breda

A part del seu important monestir medieval, Breda té també alguns elements de patrimoni modernista que arrodoneixen la visita al poble.

Passejant pels seus carrers toparàs amb cases com Can Cardona, Ca la Flora o Can Vicentó. Edificis senzills amb decoracions, finestres, cornises o gravats modernistes.

Però, si visites Breda, has de saber que també mereix una visita, per conèixer les obres allotjades, el Museu Josep Aragay. Aquest museu està situat dins de l’antiga església de Santa Maria i conté una completa col·lecció de les obres d’aquest artista d’orígens bredencs, amb peces de pintura, dibuixos, gravats i, sobretot, ceràmica.

Vols conèixer més encants de Breda? Aquí tens la programació de les visites guiades que s’organitzen.

 

Blanes

La vila marinera de Blanes va ser l’epicentre del desenvolupament industrial i d’estiueig que ens va regalar un patrimoni modernista i Americà que ara s’ha convertit en un dels atractius més importants de la població.

Prepara la teva visita a Blanes amb una d’aquestes visites guiades i marcant en el mapa la visita d’algunes cases familiars com Can Massó, Ca la Teresina Savoia, Ca l’Orench, Can Gallet, Casa Saladrigas o Casa Burcet amb decoracions, cornises i elements que les fan destacar entre la resta d’habitatges dels carrers de Blanes.

Però també hi ha  edificis públics i culturals com la Casa del Poble on destaquen decoracions en relleu en portes i finestres i una galeria de columnes. L’escola de la Salut, amb una torre central emmerletada; o la capella i l’hospital de Sant Jaume. Un edifici d’estil modernista amb finestres, cantonades i cornises de rajol precioses.

Malgrat tot, si Blanes destaca per algun punt d’interès turístic aquests són els seus jardins. El Jardí Botànic de Mar i Murtra i el Jardí Botànic Pinya de Rosa són un indispensable en la teva visita a la Selva! A banda del seu interès natural, també trobaràs edificacions rellevants com el templet circular o un passeig.

 

Arbúcies

Arbúcies combina el patrimoni dels estiuejants que anaven buscant qualitat de vida amb les propietats rurals i forestals. La seva localització afavoria i convidava a la pau i la tranquil·litat i moltes famílies van venir per gaudir-ho.

El resultat d’aquesta combinació va fer que el nucli urbà de la població hi hagi patrimoni arquitectònic de gran valor com Can Badés, una gran masia amb dues glorietes semicirculars i columnes d’estil jònic, Can Bosch, Casa Xacris, les Magnòlies, una casa aïllada amb elements clàssics, o el Roquer, una gran casa senyorial d’orígen medieval. Però també hi ha equipacions com la Granja Royal, l’edifici de la Caixa de Pensions o l’Hospital que combinen glorietes, cornises, finestres i perfils destacables.

Consulta a l’oficina de turisme d’Arbúcies  les ofertes culturals que han preparat per a tu!

 

Anglès

A finals del segle XIX i principis del XX Anglès va viure un període de molta activitat econòmica, afavorida per la gran indústria tèxtil Burés, que va transformar una petita població rural en un actiu nucli industrial. Gràcies a aquesta transformació en va sorgir un conjunt patrimonial destacable.

D’aquest llegat cal mencionar Can Cendra, un edifici noucentista obra de Rafel Masó, Can Peix, una casa modernista, també obra de Rafel Masó; Can Gubau, Cal Farmacèutic o Cal Roig amb arcs, columnes, ceràmics, baranes i terrasses destacables.

Fins i tot el local del restaurant l’Aliança presenta elements modernistes.

Descobreix l’Anglès més amagat en una de les visites guiades que s’organitzen des de l’Ajuntament.

 

Descobreix el patrimoni al teu ritme

Ara que ja hem marcat tots els punts d’interès en el mapa, què et sembla si acabes de planificar la teva visita a la comarca escollint on dormiràs?

La Selva et presenta mil i una opcions d’allotjament  que et permetran gaudir del territori, el paisatge i la cultura.

Les millors propostes d’oci de la Selva!

Conèixer un territori a través de les diverses propostes d’oci que ofereixen els municipis que el conformen és la millor manera per gaudir-lo al màxim.

T’apropem un recull diferenciat per temàtiques de les activitats https://www.laselvaturisme.com/directori/que-fer/propostes/ per a tots els gustos i edats. Des de les més atrevides fins a les més culturals.

  1. Experiències i activitats culturals

  • Castell de Montsoriu.

    Visita el Castell de Montsoriu per viure i veure de primera mà la majestuositat del castell gòtic de Catalunya.

  • Gaudeix amb el patrimoni, la història i els secrets de la Selva més desconeguda amb les experiències culturals d’Atri Cultura i Patrimoni . Dels romans, els medievals i els segadors fins a una degustació gastronòmica, un bany termal o una taula parada, què prefereixes?
  • Sant Hilari Sacalm, al cor de les Guilleries, t’ofereix una visita a tres museus (Museu Guilleries, Espai Aqua i Centre Artesà de la Torneria), on podràs conèixer el patrimoni natural de les Guilleries: el bosc, la fusta i l’aigua.
  • Coneix Caldes de Malavella i visita l’exposició del jaciment paleontològic Camp dels Ninots, les termes romanes, l’església de Sant Esteve i les àbsides romàniques, les cases modernistes, el nucli medieval i les fonts termals de Caldes de Malavella. Al final de la visita podràs gaudir d’un tast d’aigua termal!
  • Museu de la Pagesia.

    Museu de la pagesia.Fes un viatge en el temps al Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva! On podràs conèixer com era una masia tradicional catalana dels segles XVII-XIX.

  • Viatge per la història del passat des dels orígens i els romans fins als medievals del Vescomtat de Cabrera, i dels remences i Segadors als secrets arqueològics que amaguen les pedres. Activitat organitzada per Atri Cultura i Patrimoni.
  • Descobreix l’encant i el llegat històric de Caldes de Malavella participant en una d’aquestes visites guiades: Ruta Fonts i Patrimoni, l’Espai Aquae i la visita especial “Caldes en temps de guerres (1936 – 1945)” tres opcions dignes per conèixer el municipi.

 

  1. Activitats esportives i d’adrenalina

  • Paintball
    Paintball a Tossa de Mar.

    a Can garriga, a Tossa de Mar, on gaudiràs fins al límit dels camps i experiències que et tenen preparats.

  • Endinsa’t a les Guilleries, la terra dels bandolers, en segway. Aquaterraclub presenta diverses excursions i recorreguts.
  • Marxa nòrdica per alguns indrets de Lloret de Mar. Aprèn la manera d’entrenar, recuperar i mantenir el teu cos en forma, tan sols caminant amb bastons.
  • Vine i gaudeix de sensacions noves volant amb un paratrike biplaça. Barreja l’adrenalina amb el plaer, la tranquil·litat i la llibertat de volar, combinant velocitats suaus i la proximitat a terra.
  • Descarrega l’adrenalina caminant en un circuit acrobàtic. Puja per xarxes, cordes, creua camins aeris i desafia la gravetat en aquesta proposta de Selva Aventura.
  • A Arbúcies salta al buit des de 25 metres d’altura. Tot un repte pels més atrevits i els amants de les sensacions extremes.
  • Desplaçar-te d’un punt a un altre sense haver de fer res, només deixant-te anar, és una sensació molt agradable. T’atreveixes a provar-ho? Una tirolina en zig-zag de 15 metres d’alçada et permet provar-ho.
  • Unes xarxes elàstiques gegants esteses entre els arbres et serviran per desplaçar-te, baixar tobogans de colors, saltar, jugar i deixar volar la teva imaginació, siguis gran o petit. Què et sembla aquesta proposta? Vine a jugar i gaudir del bosc elàstic.

    Parapent biplaça.
  • Gaudeix de les millors proves aquàtiques d’humor amarillo al campament “Rio Loco” de Massanes. En total tens 6 activitats amb aigua i 13 proves en els diferents circuits, t’hi atreveixes?
  • Vine i gaudeix de la llibertat d’un vol inoblidable en parapent biplaça. Vola com un ocell, sent la brisa marina i admira les magnífiques vistes de la comarca en aquesta activitat de Vol Factory, t’emportaràs un reportatge fotogràfic de record.

 

  1. Activitats familiars

    Granja Mas Bes.
  • A la Granja Mas Bes viuràs una experiència 100% agroturística. Atreveix-te a conèixer com es viu en una granja de vaques. Aquesta proposta és ideal per a tota la família.
  • Camina descalç i descobreix de nou les sensacions a través d’un sender on descobriràs una gran varietat de materials i textures. Una activitat per a tota la família.

 

  1. Activitats aquàtiques

  • Sortida en catamarà.

    Coneix la Costa brava selvatana en catamarà. Gaudiràs del sol i de tota la bellesa del mediterrani més inaccessible. A Catamaran Sensation Lloret de Mar, t’esperen!

  • Bateig de planxa de rem a Lloret de Mar, Sau o Susqueda.  Aprèn les primeres nocions d’equilibri i maneig del rem per practicar paddle surf on tu triïs.
  • Aventura en caiac a l’embassament de Susqueda! Puja al caiac i fes les dues etapes: de Sau a Sant Martí de Querós, i de Sant Martí de Querós a la presa de Susqueda. Dins l’embarcació podràs admirar de primera mà la gran bellesa d’aquest paratge natural.

 

  1. Visites guiades

  • Jardins de Marimurtra.

    El jardí botànic de la Costa Brava, el jardí de Marimurtra, t’obre les portes per ensenyar-te les més de 4.000 espècies naturals que viuen en aquest paratge excepcional.

  • Visita guiada per conèixer el llegat indià de Lloret de Mar  i coneix la història que s’amaga al centre històric de la població.
  • Descobreix els principals i més emblemàtics racons de la capital de les Guilleries en aquesta visita guiada. Coneixeràs tots els edificis i construccions d’interès històric, arquitectònic i patrimonial. Activitat apta per a tota la família.

 

Mil i una possibilitats repartides en 995 km2

Prepara la teva visita a la comarca de la Selva i escull l’activitat que s’adapta més als teus gustos!

A més, si ja ets resident a la comarca, et recomanem que repassis el recull per gaudir del territori que ja coneixes, de ben segur que descobreixes coses noves ben a prop de casa que et sorprendran!

La Selva és molt més que la comarca de l’aigua, és la comarca de l’oci, la cultura i l’aventura! Viu-la!

Sent la Selva al teu paladar

Conèixer un territori implica viure’l, practicar-lo i tastar-lo.

La gastronomia és art. És l’art de manipular i transformar els ingredients més autèntics i naturals d’un territori en plats i creacions nutritives i suculentes. Per aquest motiu, un territori serà més atractiu, gastronòmicament parlant, si es té en compte la seva ubicació i la seva qualitat gastronòmica.

 

Productes gastronòmics de km0

La Selva té un emplaçament immillorable. Compta amb mar i muntanya, valls i zones rurals que permeten cultivar i adquirir aliments  tan bàsics i naturals com la verdura o la fruita, bolets i fruits del bosc, passant per la carn, el peix o el marisc. Aquesta gran capacitat d’abastiment ha fet que la comarca de la Selva sigui un territori molt ric en productes gastronòmics.

L’avellana de Brunyola, les gambes de Blanes, la carn de porc dels municipis d’interior, els dolços fets amb productes de la terra o la indispensable Ratafia són només algunes de les exquisideses gastronòmiques de km0 selvatanes!

Tots aquests productes locals actuen com a tresors gastronòmics, els vols descobrir?

 

La gastronomia selvatana és per viure, recordar i emocionar.

El patrimoni culinari selvatà està inspirat en la tradició de la cuina catalana. Aquella que es fa a foc lent, amb cura i amb els millors ingredients. La comarca ha sabut combinar les elaboracions marítimes amb les de terra endins, innovant i essent fidels a les receptes tradicionals, aquelles que passen de pares a fills, utilitzant productes autòctons que ofereixen un valor gastronòmic indescriptible.

Et convidem a fer un viatge sensorial i gustatiu per la comarca. Recórrer la Selva i degusta el territori!

 

Pam a pam. Del territori al plat

La Selva interior té un atractiu turístic incalculable. Els seus boscos, parcs naturals, prats i paratges ens permeten gaudir d’un territori ric naturalment, però també gastronòmicament. D’aquest paisatge en surten ingredients de primera qualitat que al tastar-los et permeten assaborir l’autenticitat de la comarca.

Et ve de gust tastar alguns dels següents plats?

 

 

A través del seu tast coneixeràs en primera persona la Selva més salvatge.

 

Però si el que prefereixes és la gastronomia costanera, a la Selva marítima trobaràs les cartes més encisadores. A Blanes, Tossa de Mar i Lloret de Mar es preparen plats elaborats amb ingredients i productes de km0, extrets del mar seguint tècniques de pesca ancestrals  i portats directament a les cuines de la comarca.

Assaboreix la Costa Brava Selvatana amb:

 

A cada mos aprendràs part de la història dels municipis costaners de la Selva. Per exemple, el cimitomba, un plat mariner de pescadors que et transportarà a alta mar.

 

Què et sembla si ho endolcim?

De postres et recomanem un flam de coco banyat amb ratafia. La beguda alcohòlica dolça és tota una insígnia del territori. Degusta-la, glop a glop, i descobreix les més de cent herbes, flors i espècies que la conforma.

 

Tradició culinària

Però la cuina selvatana va molt més enllà! L’art culinari ha evolucionat i avui dia la cuina tradicional conviu amb la cuina d’autor.

Aquesta combinació és el fruit de noves tendències gastronòmiques com la cuina termal, una nova corrent culinària que utilitza l’aigua termal com a base d’una cuina més natural i saludable.

Pots veure part d’aquest llegat al recull de receptes el nostre canal de Youtube.

 

T’atreveixes a tastar-ho?

Vine a descobrir el nostre territori i deixa’t encisar per l’encant natural i paisatgístic, la cultura i el patrimoni, la gran oferta d’oci i activitats i per l’estómac.

Vine i tasta les delícies gastronòmiques de la Selva, et tenim la taula a punt!