Ruta pel modernisme selvatà

Al llarg dels 995km2 de territori selvatà hi ha grans elements culturals i patrimonials reconeguts que responen a diversos moviments artístics, un d’ells, el modernisme.

Aquestes construccions modernistes responen a l’arribada de l’època daurada d’estiueig per part de la burgesia industrial i també de l’auge industrial. Població benestant es va instal·lar a diversos punts de la comarca i hi van construir conjunts patrimonials molt ben conservats arreu del territori.

El repartiment d’aquests elements fa possible la ruta pel modernisme selvatà. Un recorregut per tota la comarca que et permetrà conèixer el conjunt de patrimoni que mereix ser conegut i reivindicat.

 

Què és el modernisme?

Sovint sentim a parlar de modernisme i l’associem a grans construccions com la Pedrera, el Parc Güell o la Sagrada Família. Però aquest corrent arquitectònica va molt més enllà.

El modernisme és un moviment cultural i artístic que es desenvolupa a Europa a finals del segle XIX i principis del XX, que adequa les tipologies arquitectòniques i els elements decoratius a noves tècniques, nous materials i noves sensibilitats. També és conegut com a l’Art Nouveau o Modern Style i té diverses manifestacions arreu del continent europeu.

Malgrat la seva aplicació en diverses àrees, a Catalunya va tenir incidència en l’arquitectura i les arts decoratives. Com és el cas dels exemples que trobem a la Selva.

 

Com és el modernisme selvatà?

A la Selva aquest corrent artístic es manifesta en l’ús de la línia sinuosa i de l’asimetria, però també en els ornaments inspirats en les estructures naturals i biològiques. I, principalment, el trobem en construccions, cases, edificis i recintes.

També és important destacar que a Catalunya el modernisme va esdevenir un estil constructiu propi lligat amb l’esclat del catalanisme cultural i, com dèiem, creixent de la mà del moment àlgid de la burgesia catalana, que va escollir la Selva com a destí de primeres i segones residències.

 

Vols conèixer el modernisme selvatà?

Prepara calçat còmode i la bateria del teu mòbil, perquè a continuació et llistem les diferents rutes modernistes de la comarca.

Preparat? T’apropem tot un món cultural i turístic per explorar!

Sils i Vidreres

Un exemple d’elements de patrimoni arquitectònic modernista o d’estils coetanis escampats en altres indrets de la comarca és aquest. A més, per la seva proximitat, agrupem els edificis que mereixen ser coneguts en una sola ruta entre Sils i Vidreres. T’ajudem a situar-ho al mapa.

A Sils tenim tan sols un element modernista localitzat a l’església parroquial de Santa Maria de Sils. On el coronament de la torre del campanar va ser pensat segons un projecte modernista de Rafael Masó i Valentí. Els elements que es troben són una decoració floral entorn del rellotge, una cúpula amb ceràmica vidrada i un elaborat coronament de ferro forjat.

En canvi, a Vidreres veiem que les construccions responen a l’auge de la indústria surera que va tenir lloc a la segona meitat del segle XIX. L’antic Ajuntament, de l’any 1894, el Casino la Unió, antiga seu de la indústria surera o l’antic escorxador, amb elements geomètrics, en són un exemple.

 

Tossa de Mar

Tossa de Mar se la coneix com a vila marinera, amb una important muralla, bressol d’artistes i la localització d’algunes de les pel·lícules clàssiques de Hollywood, però, Tossa de Mar, també va ser l’epicentre d’una colònia d’artistes internacionals de primer ordre als anys 30 del segle XX.

Aquest moviment va deixar nombroses construccions modernistes arreu del poble i prop del passeig marítim. Les més destacables són Casa Sans Moré, Ca les Germanes Ferrer, Casa Camil Torrelles, que reflecteixen el nivell benestant de les famílies que s’hi van traslladar o, fins i tot, el Museu Municipal. Edificacions que són presents i ben visibles si passeges pels seus carrers.

 

Santa Coloma de Farners

A l’època modernista, la capital de pla comarca es va transformar en el centre administratiu i econòmic de la zona. Aquest fet va afavorir que a Santa Coloma de Farners es visqués un important desenvolupament urbà que va deixar un important conjunt patrimonial arquitectònic amb finestres, galeries, capitells, porxos, mosaics, portalades o decoracions modernistes i renaixentistes.

De tots ells, els més destacables són Casa Bofill, Casa Tomàs Barrera, Cal Fabricant, Casa Aragó, Can Muixac, Can Geronès, Can Deprat, el Cercle, Can xifra, la Casa de la Paraula o el Balneari Termes Orion. Apunta’t a una de les visites guiades culturals per aprendre’n més!

 

Sant Hilari Sacalm

Sant Hilari Sacalm va esdevenir un dels principals punts d’estiueig de famílies benestants a la segona meitat del segle XIX. Això va ser possible gràcies a la seva ubicació, en plenes Guilleries i regat per una multitud de fonts. Les famílies fugien de les zones de calor i es refugiaven en indrets més frescos com aquest.

Aquestes famílies es van fer construir habitatges de segona residència amb arcs, balconades, elements decoratius especials, pilastres, golfes, motllures i balcons d’estil noucentista i modernista. Pots visitar aquest llegat admirant la Casa de la Vila, el Museu de les Guilleries, la Taverna de l’Aigua, Can Borràs o Can Miret. Però també es poden apreciar decoracions modernistes fent el Passeig de la Font Vella o anant fins a la Font Picant.

A més, t’apuntem que cada cap de setmana s’organitzen visites guiades  per conèixer aquest patrimoni.

 

Lloret de Mar

Lloret de Mar viu un gran canvi a la segona meitat del segle XIX amb la tornada dels indians que s’havien enriquit a Amèrica i dels primers estiuejants. El patrimoni que uns i altres van deixar a la vila és excepcional i conèixer en profunditat tot el llegat modernista lloretenc mereix dedicar-hi un parell de dies de visita.

Per una banda, cal destacar la casa Museu del Mar – Can Garriga. Una mansió de tres plantes amb influències cubanes, va ser la casa familiar de l’indià Enric Garriga, que ara allotja l’equipament cultural. Però també cal destacar Casa de la Vila i el Liceu, edificis neoclàssics; el Cinema Modern o Can Comadran, amb elements modernistes importants. Sant Pere del Bosc, una antiga ermita, l’església i la rectoria de Sant Romà, on es conserva la capella del santíssim i tot l’edifici de la rectoria, també mereixen una visita.

El cementiri municipal també és conegut com el cementiri modernista de Lloret de Mar i forma part de la Ruta Europea de Cementiris. Inaugurat el 1901 es poden visitar monuments funeraris de primer ordre. A més, si ho vols, pots gaudir de visites guiades on coneixeràs els seus secrets.

Però no pots marxar de Lloret de Mar sense visitar els Jardins de Santa Clotilde. Són tot un exemple d’un espai natural propi del renaixement italià. Amb una gran riquesa natural, també podràs admirar la seva gran riquesa natural on es troben elements artístics i arquitectònics de gran qualitat.

 

Caldes de Malavella

Si Caldes de Malavella té més de dos mil anys d’història és gràcies als seus brolladors d’aigua termal. Aquest fet va propiciar que moltes famílies benestants s’instalessin al municipi construint cases i segones residències modernistes. Pots veure un exemple d’aquestes edificacions passejant pels carrers del municipi o a l’avinguda Dr. Furest, a la Rambla Recolons, al Passeig de la Granja o anant a visitar cases concretes com Casa Pla i Daniel, Casa Quintana, casa Rosa o Villa Rosario. Una altra opció és apuntar-te a una de les visites guiades que ofereix el municipi.

També cal fer un esment especial al Parc de la Font de la Vaca, amb decoracions ceràmiques i coronada amb una cúpula. Ideal per a passejar-hi durant els dies calorosos d’estiu.

Tot aquest conjunt arquitectònic modernista representa el més important de la comarca de la Selva. I, com a mostra, també n’és l’edificació del Balneari Vichy Catalán o el Balneari Prats. Tots dos amb elements d’inspiració clàssica i modernista i banyats per aigües medicinals que conviden al bany i a la desconnexió.

 

Breda

A part del seu important monestir medieval, Breda té també alguns elements de patrimoni modernista que arrodoneixen la visita al poble.

Passejant pels seus carrers toparàs amb cases com Can Cardona, Ca la Flora o Can Vicentó. Edificis senzills amb decoracions, finestres, cornises o gravats modernistes.

Però, si visites Breda, has de saber que també mereix una visita, per conèixer les obres allotjades, el Museu Josep Aragay. Aquest museu està situat dins de l’antiga església de Santa Maria i conté una completa col·lecció de les obres d’aquest artista d’orígens bredencs, amb peces de pintura, dibuixos, gravats i, sobretot, ceràmica.

Vols conèixer més encants de Breda? Aquí tens la programació de les visites guiades que s’organitzen.

 

Blanes

La vila marinera de Blanes va ser l’epicentre del desenvolupament industrial i d’estiueig que ens va regalar un patrimoni modernista i Americà que ara s’ha convertit en un dels atractius més importants de la població.

Prepara la teva visita a Blanes amb una d’aquestes visites guiades i marcant en el mapa la visita d’algunes cases familiars com Can Massó, Ca la Teresina Savoia, Ca l’Orench, Can Gallet, Casa Saladrigas o Casa Burcet amb decoracions, cornises i elements que les fan destacar entre la resta d’habitatges dels carrers de Blanes.

Però també hi ha  edificis públics i culturals com la Casa del Poble on destaquen decoracions en relleu en portes i finestres i una galeria de columnes. L’escola de la Salut, amb una torre central emmerletada; o la capella i l’hospital de Sant Jaume. Un edifici d’estil modernista amb finestres, cantonades i cornises de rajol precioses.

Malgrat tot, si Blanes destaca per algun punt d’interès turístic aquests són els seus jardins. El Jardí Botànic de Mar i Murtra i el Jardí Botànic Pinya de Rosa són un indispensable en la teva visita a la Selva! A banda del seu interès natural, també trobaràs edificacions rellevants com el templet circular o un passeig.

 

Arbúcies

Arbúcies combina el patrimoni dels estiuejants que anaven buscant qualitat de vida amb les propietats rurals i forestals. La seva localització afavoria i convidava a la pau i la tranquil·litat i moltes famílies van venir per gaudir-ho.

El resultat d’aquesta combinació va fer que el nucli urbà de la població hi hagi patrimoni arquitectònic de gran valor com Can Badés, una gran masia amb dues glorietes semicirculars i columnes d’estil jònic, Can Bosch, Casa Xacris, les Magnòlies, una casa aïllada amb elements clàssics, o el Roquer, una gran casa senyorial d’orígen medieval. Però també hi ha equipacions com la Granja Royal, l’edifici de la Caixa de Pensions o l’Hospital que combinen glorietes, cornises, finestres i perfils destacables.

Consulta a l’oficina de turisme d’Arbúcies  les ofertes culturals que han preparat per a tu!

 

Anglès

A finals del segle XIX i principis del XX Anglès va viure un període de molta activitat econòmica, afavorida per la gran indústria tèxtil Burés, que va transformar una petita població rural en un actiu nucli industrial. Gràcies a aquesta transformació en va sorgir un conjunt patrimonial destacable.

D’aquest llegat cal mencionar Can Cendra, un edifici noucentista obra de Rafel Masó, Can Peix, una casa modernista, també obra de Rafel Masó; Can Gubau, Cal Farmacèutic o Cal Roig amb arcs, columnes, ceràmics, baranes i terrasses destacables.

Fins i tot el local del restaurant l’Aliança presenta elements modernistes.

Descobreix l’Anglès més amagat en una de les visites guiades que s’organitzen des de l’Ajuntament.

 

Descobreix el patrimoni al teu ritme

Ara que ja hem marcat tots els punts d’interès en el mapa, què et sembla si acabes de planificar la teva visita a la comarca escollint on dormiràs?

La Selva et presenta mil i una opcions d’allotjament  que et permetran gaudir del territori, el paisatge i la cultura.