La Selva, el paradís pels amants del cicloturisme

Situada en un entorn privilegiat, la comarca de la Selva es troba perfectament comunicada entre Barcelona i Girona. I una de les característiques més rellevants del territori és que es tracta d’una comarca molt heterogènia que ofereix al visitant la possibilitat de visitar el mar, amb la Costa Brava com a protagonista, una zona de plana a la part central i una zona muntanyosa a l’interior, amb el Parc Natural del Montseny com a element més destacat. Pedalejant per la xarxa de cicloturisme de la Selva, podreu descobrir llocs, paisatges, històries i tradicions que no us deixaran indiferents!

 

Xarxa de cicloturisme de la Selva

Des de finals de 2022, la Selva disposa d’una xarxa de cicloturisme que permet recórrer tota la comarca visitant els seus diferents nuclis de població. La xarxa inclou pistes forestals, vies verdes o camins i carreteres amb poc volum de trànsit, que us permetran dissenyar el vostre propi recorregut i descobrir la comarca pel vostre compte a cop de pedal. Trobareu un mapa detallat de la ruta, amb els seus punts d’interès, a la pàgina web de l’Associació de Turisme de la Selva.

Hi ha més de 400 km de camins pedalables que permeten recórrer la Selva en tots els seus escenaris: el litoral, la plana i la muntanya. De fet, la Selva té les característiques ideals per a la pràctica del cicloturisme, ja que el clima és propici durant la major part de l’any. Trobareu camins de dificultats diverses (els més fàcils a la plana i els més exigents a la muntanya) i una àmplia oferta de serveis.

Tot i que els camins de la Xarxa no són exclusius per a la pràctica de la bicicleta (excepte en trams amb segregació del trànsit, com en la coneguda Via Verda del Carrilet), la circulació sempre és de baixa intensitat i permet enllaçar tots els nuclis de població de la comarca. Com a valor afegit, la Xarxa de Cicloturisme està perfectament senyalitzada sobre el terreny, amb plaques de color groc que indiquen que sou dins de la Xarxa i amb banderoles que indiquen les principals direccions i distàncies.

 

Els paisatges de la Selva sobre rodes

La Costa Brava – la zona litoral

La comarca de la Selva constitueix l’inici, a la seva part sud, de la coneguda Costa Brava, un paisatge agrest esculpit per les braves aigües del Mar Mediterrani. Pedalejant per la xarxa de cicloturisme podreu visitar els tres pobles litorals de la comarca: Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar. Aquí trobareu un paisatge de pinars de pi blanc, penya-segats, pobles marítims i moltes petites cales i platges on refrescar-se, especialment a l’estiu.

La Plana de la Selva

La part central de la comarca hi ha un ampli territori pla, molt recomanable per a passejos poc exigents, que recorren un paisatge de camps de cultiu, aiguamolls com l’Estany de Sils, i camins de la xarxa que us portaran per pobles amb molta història, com Hostalric, que alberga un important patrimoni digne d’una visita, o Caldes de Malavella i Santa Coloma de Farners, la capital de la comarca, amb els seus coneguts balnearis on recuperar forces després d’una jornada sobre la bicicleta.

Parc Natural del Montseny i massís de Les Guilleries

La zona de muntanya I si el que més us agrada són les pujades, a la part més interior de La Selva trobareu el que busqueu! Natura i muntanyes infinites. Es tracta de la zona menys poblada de la comarca, amb importants formacions boscoses que fan honor al nom d’aquesta comarca. I com a protagonistes principals trobareu el Parc Natural del Montseny, declarat reserva de la biosfera per la UNESCO, i el massís de Les Guilleries, un espai protegit a nivell regional.

 

 

Prepara l’equipació i descobreix la Selva pedalejant a través de la seva encisadora xarxa de cicloturisme. Amb més de 400 km de camins que serpentegen el territori. La Selva és el destí perfecte per als amants de la bicicleta. Pedaleja amb nosaltres i descobreix tot el que La Selva té per oferir.

Via Verda. Pirineu – costa Brava.

Viure la tardor al Montseny

L’inici de la tardor sol ser sinònim de turisme interior. És l’oportunitat perfecta per descobrir allò que conviu al nostre voltant i la situació geogràfica de la Selva permet tenir a l’abast un parc natural de bellesa exuberant com és el Parc Natural del Montseny.

El Montseny ens brinda l’oportunitat de gaudir de dos tresors naturals que ens regala la tardor: els bolets i les castanyes. Tot i això, si es vol sortir a bosc a buscar-ne, és essencial fer-ho de forma responsable per preservar aquest meravellós entorn que tenim. Si ets dels que t’apassiona endinsar-te a pinedes, fagedes o boscos de castanyers i que, al mateix moment, t’agrada gaudir de l’entorn, aquest text és per a tu.

 

Bolets i castanyes als boscos del Montseny

El Parc Natural del Montseny es vesteix de colors càlids amb l’arribada de la tardor. Grocs, rojos i torrats conviuen amb el verd que ens ha acompanyat des de la primavera. I sota aquesta cromàtica trobem bolets i castanyes. Dos aliments de temporada cada vegada més quotidians a la nostra cuina i més preuats als restaurants. N’anem a buscar?

 

Els bolets dels nostres boscos

La tradició de recol·lectar bolets és popular. Cistell en mà sortim a trepitjar bosc per trobar-ne. Però, per fer-ho amb seguretat és fonamental reconèixer les espècies, ja que alguns poden ser verinosos. Siurenys, rovellons, rossinyols, cama-grocs, llengües de bou, trompetes de la mort, múrgoles i molt més viuen, ben amagats.

Les castanyes del Montseny

A la tardor i sobretot per Tots Sants tenim la tradició de torrar i menjar castanyes. Si a part de consumir-les també t’agrada recollir-les, assegura’t d’obtenir l’autorització del propietari dels arbres. No sacsegis les branques per fer-les caure, elles soles ja cauen quan estan madures.

Cuidar l’entorn. Consells per gaudir del Montseny de manera sostenible

El Montseny i la resta de zones naturals del territori mereixen ser cuidats. És per això que si et desplaces a gaudir de la natura, cal tenir cura de certs aspectes.

D’entrada, deixar el vehicle en algunes de les àrees d’aparcament habilitades. La majoria d’elles es situen a punts estratègics des d’on surten rutes i itineraris senyalitzats. Així també podràs gaudir del territori a peu. També, evita deixar escombraries al bosc i si en trobes, recull-les. I, sobretot, no et perdis- Queda’t als camins principals i acorda llocs i horaris de trobada amb els teus companys.

 

Viu l’esplendor del Montseny

Gaudir de la tardor al Montseny pot ser una experiència enriquidora i respectuosa amb el medi ambient si seguim aquestes recomanacions. Gaudeix de la bellesa natural de la comarca de la Selva i contribueix a la seva conservació.

 

 

Font informació: Parc del Montseny, Diputació de Barcelona.

Els mercats municipals, la connexió directa amb les arrels del territori

Els mercats municipals són tresors que bateguen al cor de cada localitat, oferint molt més que productes frescos i artesanals. Són autèntiques enciclopèdies vives de la cultura local, reflectint la riquesa i la diversitat dels seus habitants i terres.

En aquests espais, els colors, els aromes i les veus es barregen d’una manera especial que enlluerna els sentits i converteix cada visita en una experiència inoblidable.

Per això, volem dedicar aquestes línies a mostrar-te allò especial que trobaràs als mercats municipals de la comarca de la Selva i els dies de parada de cadascun dels municipis.

 

Un mercat i una identitat que reflecteix l’essència de cada municipi

Des dels racons més recòndits fins als llocs més cèntrics, els mercats municipals conviden a explorar un món d’opcions gastronòmiques i culturals. Amb parades que ofereixen des de productes orgànics fins a delícies típiques de la zona, aquests mercats donen vida als pobles. I això és el que trobem a la major part dels municipis selvatans. Des de municipis grans i costaners com Blanes o Santa Coloma de Farners fins a pobles més petits i amb molt d’encant com Massanes o Sant Julià de Llor i Bonmatí. Tots ells tenen marcat al calendari un dia a la setmana per gaudir d’aquests espais.

 

L’autenticitat del territori

Els mercats són espais de trobada, de xerrada i de cultura. Les tradicions es conserven i s’expliquen, les relacions es teixeixen i es nodreixen, on tothom és conegut, i on les històries es comparteixen entre parades i passadissos.

 

 

 

Els mercats de la Selva

Vols descobrir l’autenticitat del territori? A continuació et llistem els dies de mercat dels municipis de la comarca de la Selva.

  • Dilluns: Blanes, Santa Coloma de Farners i Riudellots de la Selva.
  • Dimarts: Caldes de Malavella i Lloret de Mar.
  • Dimecres: Amer i Maçanet de la Selva.
  • Dijous: La Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Tossa de Mar i Vidreres.
  • Divendres: Sils.
  • Dissabte: Santa Coloma de Farners, Massanes i Riells i Viabrea.
  • Diumenge: Anglès, Arbúcies, Riudarenes i Sant Hilari Sacalm.

Cada dia tens l’oportunitat de gaudir d’aquests espais emblemàtics per adquirir els productes que necessites o que més t’agradin. Trobaràs des dels productes d’alimentació més bàsics i de km0, a menjars cuinats, flors i plantes, productes d’artesania i moda o parades d’objectes de segona mà.

 

Una experiència que cal viure

Et  convidem a endinsar-te en el món fascinant dels mercats municipals. Gaudeix dels sabors autèntics, descobreix la calidesa dels comerciants locals i a deixa’t captivar per la riquesa cultural que amaga cada parada.

Una visita als mercats selvatans no és només una oportunitat de compra, sinó també una finestra oberta a l’ànima de la comarca.

Peus al mar, els punts més refrescants de la Selva

Si estàs llegint aquest text és que vols descobrir un territori autèntic, així que: Benvingut a la comarca de la Selva

La nostra comarca és un lloc màgic, on el mar es troba amb les muntanyes. Si busques una escapada de somni, aquest racó de Catalunya és el destí perfecte. En aquest article, et guiarem a través d’una ruta pels punts més refrescants que has de visitar per conèixer i viure la Selva.

 

Viure a peu de platja

Camina fins que els peus et quedin banyats per les aigües cristal·lines de la Costa Brava. Als municipis de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar trobaràs les millors platges i cales per desconnectar i descobrir el patrimoni més mariner de la comarca.

Així que endinsa’t a la fascinant aventura de descobrir i deixar-te enamorar del litoral de la comarca de la Selva, un paradís amagat que espera ser descobert. Les seves platges, cales i paisatges et captivaran des del primer moment.

Imagina’t trepitjar per la suau sorra daurada de la Platja de Canyelles, sentint la brisa marina en la teva pell mentre contemples les impressionants roques emergint de les aigües turqueses. O endinsa’t en la Cala dels Frares, una joia amagada entre roques i vegetació mediterrània, on podràs gaudir de la pau i la tranquil·litat de la natura.

Cala de Sant Francesc et deixarà captivat. Amb les seves aigües cristal·lines i el fons marí ple de vida. A més, hi trobaràs els serveis necessaris per degustar els plats de la millor cuina mediterrània.

A la Platja de Santa Cristina, gaudiràs d’una àmplia platja de sorra fina rodejada de vegetació exuberant, amb un entorn natural protegit que et convida a relaxar-te i a prendre el sol.

Si t’agrada la màgia de les cales, no pots deixar de visitar la Cala Morisca, una petita meravella amagada entre penya-segats i amb un mar de color turquesa. L’aigua clara et temptarà a banyar-te i a explorar els seus fons marins plens de vida.

 

 

Un oasi per refrescar-te

La comarca de la Selva és un lloc ple de meravelles, on el mar i la muntanya es fusionen en paratges impressionants per oferir-te una experiència única. La porta d’entrada de la Costa Brava et deixarà sense alè per la seva bellesa i encant.

Al litoral de la Selva, hi ha una platja o una cala per a cada gust i preferència. Descobreix-les, banya’t en les seves aigües i deixa’t seduir per la seva bellesa indescriptible.

Així que, vine i, no perdis l’oportunitat de banyar-te en les seves aigües refrescants per descobrir els seus racons més meravellosos de la Costa Brava selvatana.

El petit comerç: una oportunitat per als turistes que busquen experiències autèntiques

El petit comerç de cada poble és el que dóna vida els carrers amb els seus aparadors. El petit comerç són la Maria, en Joan, la Glòria o la Mercè. Els pobles amb petit comerç són pobles vius i afortunats perquè fan una vila maca, neta, ben il·luminada i on passejar-hi es converteix en un plaer.

 

 

El petit comerç és un element clau en la vida comercial i social d’una ciutat o un poble. Aquests negocis tenen una relació especial amb la comunitat local, ja que moltes vegades són gestionats per persones que viuen al barri o al poble i que coneixen bé els seus clients i les seves necessitats. Això fa que el petit comerç sigui un lloc de trobada i de relació social important per a moltes persones.

 

El petit comerç i el turisme

Pel que fa als beneficis pel turisme, el petit comerç té un paper clau en la promoció dels productes locals i tradicionals, així com en la creació d’experiències autèntiques per als visitants. Els turistes que visiten una ciutat o un poble busquen cada vegada més experiències autèntiques i locals, i el petit comerç pot proporcionar aquesta experiència a través de la venda de productes i serveis propis de la zona. Són ells els que poden acabar d’arrodonir l’experiència immersiva i el coneixement del territori a través de les explicacions concretes sobre el procés d’elaboració d’un producte, l’autenticitat i la simbologia d’un objecte per aquella població.

 

 

A més, el petit comerç també ajuda a promoure la sostenibilitat local, ja que molts d’aquests negocis compren els seus productes a productors locals i ofereixen productes frescos i de temporada. Això ajuda a reduir la petjada de carboni del transport i promou la conservació dels productes i dels sabors tradicionals.

L’essència del petit comerç és la seva relació amb la comunitat local i la promoció dels productes i les tradicions locals. Aquesta essència també té beneficis per al turisme, ja que pot oferir als visitants una experiència autèntica i promoure la sostenibilitat local.

 

Una altra manera de viatjar

Ja hem vist que hi ha maneres de viure més sostenibles i autèntiques. Fem, doncs, que viatjar conscientment i buscant les arrels del territori que visitem també sigui un motiu més per conèixer la comarca de la Selva.

Sensacions memorables per enamorar-se de la Selva

Diuen que enamorar-se és senzill. Només cal que estar predisposat a gaudir del moment i notar com l’emoció s’apodera del teu estat.

Ens enamorem de persones, olors, gustos, sensacions i llocs. Per això us volem recomanar 5 tips per enamorar-se de la Selva. Desperta els teus sentits i enamora’t del que és essencial i autèntic.

 

  1. Deixa’t captivar per les sortides i postes de sol

Atura’t i agafa aire per admirar les sortides o postes de sol i on gaudir de paisatges tenyits de taronges, vermells i violetes. I és que el cel, amb les sortides i les postes de sol, ens ofereix un espectacle únic al matí i al capvespre! Al matí, descobreix algun dels cims de la comarca, un indret màgic on sentir-se petit enmig de la frondositat dels boscos i les mun    tanyes com Argimon o Farners, Sant Miquel de Solterra, Puigdefrou o Sant Benet i el Far. Cap al vespre, les aigües embassades de l’estany de Sils o del pantà de Susqueda es converteix en un mirall i és el millor moment per parar, seure i respirar l’aire especial que desprèn l’ambient quan el sol comença a caure darrere les muntanyes i tenyeix el paisatge de colors. Respireu profundament i gaudiu de la meravella d’aquests paisatges!

 

  1. Despertars en indrets amb encant

Imagines despertar amb el cant dels ocells o el so de la brisa que acarona els boscos de les Guilleries o el Montseny? Hotels amb encant, antigues masies reformades amb totes les comoditats i luxes o allotjaments amb magnífiques vistes de la Costa Brava o a la muntanya i envoltats de naturalesa. Per reconnectar amb la parella, per allunyar-se de la rutina, per celebrar un dia especial, per escapar de la ciutat, per descobrir entorns espectaculars per fer rutes amb bicicleta… Sigui quin sigui el vostre motiu és hora de consentir-se!

  1. Un regal per a tots els gustos

La gastronomia selvatana és tan diversa com el seu paisatge, és el resultat de combinar tradició i avantguarda i de maridar productes de mar i terra. Els seus plats enamoren als paladars més exigents i, sense cap mena de dubte, el teu es mereix un homenatge! Passejar pels mercats i submergir-se en les olors dels productes frescos, gaudir dels esdeveniments gastronòmics més importants de la comarca o degustar els diferents productes típics del territori en algun dels restaurants més emblemàtics. Descobriu la gastronomia més arrelada a la terra!

  1. Viu la natura “selvatge”

Paratges naturals de boscos de pi, alzines i roures conviuen entre fauna lliure per regalar-nos estampes i vivències úniques. Boscos de castanyers amb ermites i santuaris, fonts i rieres…  Paisatges feréstecs per descobrir tot l’any, ja que cada estació té el seu propi encant! La diversitat que t’hi trobes és excepcional i els racons ocults es multipliquen. L’observació de fauna i flora, prats per a un pícnic familiar i llegendes mil·lenàries fan del territori un tresor natural: les Guilleries, el Montseny, el Montnegre-Corredor, el Collsacabra, el Massís de Cadiretes i espais naturals del Volcà de la Crosa, les Riberes del baix Ter, els Turons de Maçanet o la Tordera. Us animem a gaudir de tots aquests paisatges a través de la pràctica del senderisme i de la bicicleta de muntanya. Desconnexió, tranquil·litat i naturalesa en estat pur!

  1. Un viatge per l’arquitectura que defineix la nostra identitat

Els pobles de la Selva respiren història pels quatre cantons. Una història que val la pena recórrer mentre gaudim de la tranquil·litat i la bellesa de l’entorn. Et proposem un viatge en el temps sentint el passat a través dels magnífics castells selvatans dels quals el que més destaca és la seva varietat tipològica: des d’un dels castells més grans de Catalunya, com Montsoriu, fins a una fortificació tan modesta com ben conservada com Farners. Des d’una vila emmurallada ben preservada com la de Tossa de Mar fins als ferrenys castells – residència de Brunyola o Vilobí d’Onyar. En alguns s’hi viu o són equipaments públics; d’altres, com Torcafelló, Sant Iscle o Sant Joan de Lloret, els ha rescatat l’arqueologia i els ha posat en valor. Tots es troben en indrets privilegiats, miradors de primer ordre sobre la comarca i els seus entorns, unes visites obligades d’aquelles que no et pots perdre!

Deixa que l’encant de la comarca de la Selva t’enamori

Planifica la teva estada per visitar racons de somni i deixar-te emportar per la màgia i la bellesa de l’entorn. Encara et falten raons per  venir a conèixer la Selva? Aquí te’n recollim més 😉

Els beneficis del turisme rural

El turisme rural és una opció cada vegada més popular per aquells que busquen un refugi tranquil en plena natura. Actualment està més de moda que mai: xarxes socials, articles de blog, notícies de premsa, ràdio i televisió… no paren de parlar dels beneficis d’aquesta tendència turística. A la comarca de la Selva hi ha nombroses opcions per gaudir d’aquest tipus d’experiència única i gratificant per a tots els sentits.

Vols conèixer tot el que els allotjaments rurals de la Selva poden oferir-te? Continua llegint!

Beneficis del turisme rural

  1. Et permet gaudir de la bellesa natural de les zones rurals, amb els impressionants boscos de les Guilleries o el Montseny, muntanyes, rius, rieres i platges de la Costa Brava. Passejar per aquests entorns t’ofereix una oportunitat única per connectar amb la natura, sentir el territori, els municipis selvatans i gaudir de l’aire lliure. 
  2. El turisme rural ofereix una oportunitat ideal per connectar amb la cultura i les tradicions locals de la zona. Dormir en un entorn rural et permet gaudir de la gastronomia típica de la zona, participar en festes populars i descobrir l’artesania local.
  3. Practicar el turisme rural també és una opció ideal per aquells que busquen relaxació i benestar. En un entorn tranquil i serè, es pot gaudir d’activitats esportives com el senderisme, el ciclisme, la pesca o simplement relaxar-se en un ambient natural per aturar-se, buidar la ment i gaudir del moment.

 

 

Paisatge, naturalesa, tradició i pagesia. Tot això és el que troben els viatgers i els hostes a les cases de Turisme Rural de La Selva. Cases de somni per compartir en parella, amb amics o en família. Masies rurals centenàries i reformades amb tots els serveis que puguis imaginar. Amb llençols suaus, que t’embolcallen dins un somni reparador. Amb menjadors acollidors, de pedra, acompanyats de l’escalf d’una llar de foc. I amb uns exteriors de cine amb barbacoa i piscina. Què et sembla? Ja t’hi sents, oi?

 

Can Guinau, Vilobí d’Onyar
Can Guinau, Vilobí d’Onyar
Can Vila, Sant Julià de Llor i Bonmatí
La piconera, Osor
Mas Romeu, Arbúcies

 

En definitiva, si vols connectar amb la natura, la cultura i la tranquil·litat, el turisme rural a la comarca de la Selva és una opció excel·lent. Fer-ho realitat és molt senzill. Només cal que planifiquis els dies de la teva sortida i triïs quin allotjament s’adapta més a les teves necessitats. Troba’ls tot, aquí.

Viu i sent la natura, viu i sent el que és autèntic!