Els camins de Sant Jaume, una forma de conèixer els paisatges de la Selva

Una de les formes de descobrir tota la riquesa natural, paisatgística i cultural de la comarca de la Selva és a partir d’algun dels camins de Sant Jaume que recorren la comarca. Ja sigui a peu o en bicicleta, us proposem fer una part d’aquest camí tant espiritual i d’introspecció personal, que us permetrà conèixer la comarca en alguna de les seves vessants: el litoral, la plana o la muntanya.

L’origen del camí de Sant Jaume cal buscar-lo a principis del s. IX, quan un pastor anomenat Pelai va observar com un estel li senyalava l’indret on reposaven les restes de l’apòstol Sant Jaume, a Galícia. Amb el pas dels anys, molts varen ser els que varen iniciar un pelegrinatge cap a aquest punt, el que ha desembocat amb l’aparició de multitud de camins que es dirigeixen tots ells cap a l’actual Santiago de Compostel·la. I, com en molts altres llocs, a la Selva també trobem aquests camins, que travessen la comarca.

 

Els camins de Sant Jaume de la Selva

A la Selva podem trobar camins de Sant Jaume en les tres realitats territorials de la comarca: la muntanya, la plana i el litoral. L’entrada d’aquests camins a la comarca té lloc en dos punts per la zona nord des de la ciutat de Girona, i aquests camins menen cap a les comarques veïnes de la Garrotxa i Osona pel nord, cap al Vallès Oriental per la zona central, i cap al Maresme pel litoral.

Poder fer el camí de Sant Jaume us oferirà el privilegi de poder gaudir de tota la riquesa natural, paisatgística i cultural que ofereix aquest «camí de camins» per la comarca. Només heu de seguir la petxina del pelegrí, el símbol del Camí de Sant Jaume, que trobareu a tota la senyalització dels camins de Sant Jaume de la Selva.

Zona de muntanya

La zona més muntanyosa de la comarca de la Selva, que pertany a la Serralada Prelitoral, es caracteritza per presentar una orografia molt accidentada i alçades importants (1.200 – 1.700 m). Aquí s’hi engloben, en part, alguns massissos importants com són el Montseny, les Guilleries o el Collsacabra, dominats per grans extensions de boscos.

Els trams del Camí de Sant Jaume de la part més muntanyosa de la comarca, corresponen al Camí de Sant Jaume de Catalunya que, des de la frontera amb França, es dirigeix cap a Montserrat passant per Girona. Després de Girona, aquest camí continua en direcció cap a Olot, coincidint amb el recorregut per la via verda del Carrilet i passant per la part més al nord de la Selva.

Així mateix, a la Selva hi ha una petita branca d’aquest camí que funciona com una drecera per anar cap a Montserrat sense haver de passar per Olot. Concretament, el camí passa pels embassaments de Susqueda i Sau des del Pasteral, en un recorregut en el que gaudireu d’un paisatge i una tranquil·litat inigualables.

 

Zona de la plana de la Selva

La plana selvatana constitueix un conjunt de planúries a uns 200 m d’alçada, que conformen una zona natural de comunicació entre les contrades de Barcelona i Girona. És per aquesta zona on s’estableixen les principals vies de comunicació i els nuclis de població més importants. Les extensions de terreny amb poc pendent de la plana, sumat al mal drenatge de la zona, en altres temps donaren lloc a nombrosos estanys i aiguamoixos (com l’Estany de Sils) i a grans boscúries (d’aquí també el nom de Selva). Actualment, el mantell forestal de la plana ha estat eliminat en gran part i el domini en el paisatge recau en els conreus.

Els camins de Sant Jaume per la plana selvatana són els més planers de la comarca. Concretament, el Camí de Sant Jaume, quan passa per Girona, se separa en dos: l’itinerari que va cap a la zona de muntanya de la Selva i l’itinerari que porta els pelegrins cap a Barcelona, entrant a la Selva per Riudellots de la Selva. Des d’aquest poble, a més, el camí es torna a bifurcar, en una branca que travessa tota la plana selvatana en direcció cap a Hostalric i Barcelona (per l’interior), i en una variant cap al litoral (Via de Marina), que també acaba portant cap a Barcelona.

 

Zona litoral – Via de Marina

La zona costanera de la Selva, que engloba el que es coneix com a Costa Brava sud, presenta un relleu fortament accidentat, amb penya-segats i petites cales, molt característics d’aquesta costa i, en la seva part més sud, amb la platja de S’Abanell, que representa ja l’inici de les llargues platges que dominen i caracteritzen la veïna comarca del Maresme.

El camí de Sant Jaume que va de la plana cap al litoral selvatà ja pren el nom de Via de Marina. Concretament, aquest camí arriba fins a Lloret de Mar i s’enllaça amb una petita branca de Camí de Sant Jaume provinent de Tossa de Mar,  dirigint els pelegrins cap a Barcelona pel litoral.

 

Vols mes informació?

A la pàgina web de l’Associació de turisme comarcal trobareu tota la informació, accés a tracks, llocs on podeu segellar i obtenir credencials a la comarca, etc.