Abans que els humans arribéssim a les terres selvatanes sabem que fa 3’5 milions d’anys la Selva gaudia d’un clima subtropical. Hi vivien animals i plantes, les restes dels quals s’han trobat en molt bon estat de conservació en el jaciment paleontològic del Camp dels Ninots (Caldes de Malavella). Hem d’esperar, però, fins a 500.000 anys enrere per trobar en molts punts de la comarca els primers vestigis d’ocupació humana, sota la forma de troballes d’eines de pedra tallada. No serà tanmateix fins al final de la prehistòria, entre el neolític i l’edat del Bronze, que sorgiran a la Selva les primeres grans construccions humanes, els monuments megalítics, concentrats quasi tots a la part muntanyosa de Tossa de Mar.
Al segle VI aC pren forma la cultura ibèrica. Els ibers eren agricultors i ramaders, i comerciaven amb grecs i fenicis, la qual cosa va propiciar que adoptessin importants avenços, com la introducció de nous conreus, la fabricació de ceràmica a torn, l’escriptura i la moneda. Els ibers vivien en assentaments enturonats i fortificats, com Montbarbat (Lloret de Mar – Maçanet de la Selva), Montsoriu (Arbúcies – Sant Feliu de Buixalleu), Argimon (Riudarenes) o el Turó de Buixalleu (Sant Feliu de Buixalleu). Hi havia, també, assentaments més petits, com Puig de Castellet (Lloret de Mar), que depenien dels poblats principals.
L’any 218 aC els romans desembarcaren a Empúries i començà el procés de romanització, que s’estengué fins a finals del segle I aC. En un primer moment la cultura ibèrica continuà pervivint, com es pot veure al Turó Rodó (Lloret de Mar), però a poc a poc s’introduïren elements propis del món romà, el més important dels quals fou la generalització dels assentaments a la plana o a les valls, com a Can Pons (Arbúcies).
Entre els segles I i V dC, la Selva estava plenament romanitzada. La travessava de nord a sud la Via Augusta, i hi sorgiren dues ciutats: Aquae Calidae (Caldes de Malavella) i Blandae (Blanes), així com nombroses vil·les, unes grans explotacions agrícoles i ramaderes, entre les que hem de destacar els Ametllers (Tossa de Mar).
El final del món romà no comportà cap trencament, sinó una evolució de la societat cap a les formes medievals on es va començar a dibuixar la Selva que tots coneixem.
En la ruta que proposem es visiten els elements de patrimoni més destacables de la prehistòria i el món antic a la Selva.