TOSSA DE MAR
LA CUINA MARINERA
Aquesta vila de pescadors, tradicionalment protegida per les muralles, ha fet de la gastronomia el fil conductor entre la pesca tradicional i la cultura marinera dels nostres dies.
– Far de Tossa (41.715594, 2.934421)
Infraestructura imprescindible en la navegació i la pesca – Tossa de Mar
Passeig de Vila Vella – nucli urbà
Construït l’any 1917 a la part més elevada del cap de Tossa, amb 15 metres d’alçada i, actualment, encara en funcionament, el far de Tossa de Mar és el més jove de tots els fars de la Costa Brava. La seva construcció va néixer fruit de la necessitat de la pesca i del transport marítim per guiar les embarcacions entre Palamós i Calella, al Maresme.
De nit, la seva llum blanca, amb grups de tres i un esclat, continua guiant les barques que surten a feinejar. De dia, les vistes des del far permeten observar, sense obstacles, com el mar s’obre als peus del cap de Tossa.
Actualment el far allotja l’espai interpretatiu “Far de Tossa. Un segle de senyals marítims a la Costa Brava”, que ens acosta a la història i a la tecnologia i ens ajuda a entendre l’evolució d’aquest far, en paral·lel a la transformació del seu entorn.
– Es Racó (41.717884, 2.933383)
Zona de varada de barques de pesca a la platja – Tossa de Mar
Sa Platja – entre la passera de la riera de Tossa i la muralla
A l’extrem sud de la platja Gran de Tossa de Mar, ja a tocar del recinte emmurallat de la Vila Vella, hi trobem es Racó, un tram de platja de sorra de gra gruixut on hi varen les barques de pesca d’arts menors. La seva ubicació, a recer dels vents, fa d’aquest tram de platja l’espai més protegit en què es poden deixar les barques fora del mar.
– Ses Peixateries (41.717747, 2.932236)
Espai de venda del peix fins a mitjan dels anys 90 – Tossa de Mar
C/ Ses Peixateries – nucli urbà
“Ses Peixateries”, tal com sempre s’ha conegut aquesta racó de la Vila Nova de Tossa, espai de fora muralla, és l’indret on es feia la subhasta i la venda del peix fins l’any 1994. En aquest espai, cobert per un porxo, s’hi pot identificar clarament el taulell per a la venda del peix i l’escultura d’una peixatera –obra de Ció Abellí– com a homenatge i record a les dones dels pescadors dedicades a la venda del peix.
– Capella dels Socors (41.718513, 2.931971)
Capella de devoció marinera al centre del poble – Tossa de Mar
C/ de la Mare de Déu dels Socors – nucli urbà
Construïda el segle XVI, s’explica que aquesta capella, d’una sola nau, la va manar construir el mariner Antoni Caixa, com a agraïment a la Verge dels Socors per haver-lo salvat d’un naufragi. Ubicada al camí ral que duia a Girona i a Lloret de Mar, actualment carrer del Socors, va esdevenir centre de devoció marinera tant per a qui sortia a la mar com per a negociants.
La fesomia actual, amb coberta a doble vessant i campanar de cadireta, data del s. XVIII, en què aquesta capella aïllada, sense edificis adossats, va ser remodelada. Actualment continua essent un centre de culte religiós al qual es pot accedir amb entrada lliure.
– Remendadora (41.720645, 2.932795)
Escultura dedicada a les dones que reparaven les xarxes – Tossa de Mar
Jardins de l’av. de Palma – nucli urbà
Escultura de bronze de l’artista Josep Puig en homenatge a les remendadores de xarxes. Les mares, dones o filles dels pescadors han estat tradicionalment les responsables d’apedaçar els trossos malmesos de les xarxes de pesca. La seva feina començava a la platja un cop arribaven les barques. Llavors, es descarregava el peix i s’estenien les xarxes al sol per assecar-les. L’ofici de remendadora és un dels més antics relacionats amb el mar protagonitzat per les dones.